Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare. De ce se spovedesc credincioșii în această zi

Dată publicare: 29-04-2021 16:37
Dată actualizare: 29-04-2021 21:57


Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare. De ce se sp...
Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare. De ce se sp...

''Au fost multe luni grele, am stat departe de biserică însă prin împărtăşania dinaintea Învierii ne amintim cine suntem şi încotro ne îndreptăm.'' Asta au mărturisit mulţi tineri care s-au spovedit şi împărtăşit în Joia Mare.

Pentru creştinii ortodocşi zilele acestea sunt încărcate de semnificaţii.

Într-o linişte acoperită de cântările corului şi de toacă, oamenii s-au aşezat la cozi, în genunchi, pentru a-şi elibera sufletului în fața preoţilor încă de la primele ore ale dimineţii.

Tânăr: ''Îmi doresc să-mi curăț sufletul, sunt nişte lucruri pe care chiar voiam să le discut şi chiar simt că m-am eliberat. Mai ales că a fost şi nebunia asta cu pandemia şi într-adevăr a fost un an greu. Să avem lumină în suflete”.

După un an petrecut în spital, cu operaţii şi temeri, aceasta adolescentă a venit însoţită de mama ei la biserică pentru a se spovedi şi împărtăşi.

Adolescentă: ”Am venit să ne spovedim şi să ne împărtăşim. Am trecut printr-o operaţie. Am venit pentru a mă ruga să fie bine şi pentru a mulţumi”.

Joia mare are o încărcătură aparte. Este ziua în care Dumnezeu le oferă oamenilor leacul vindecării sufletului prin spovedanie, cu ajutorul slujitorului său, preoţii. În această zi oamenii vin, se aşează la coadă şi aşteaptă să se spovedească, să şi pregătească sufletul pentru a primi lumina Învierii.

La catedrala arhiepiscopală din Galaţi ritualul spălării din Joia Mare, act de smerenie, a fost emoţionant. Din cauza pandemiei, Arhiepiscopul Dunării de jos a simplificat ceremonia.

IPS Casian: ''Smerenia este mai curând doborârea mândriei şi invidiei, a egoismului şi dictaturii unei persoane asupra altei persoane''.

În Joia mare se săvârsește şi cea mai importantă Liturghie din anul bisericesc, în cadrul căreia se sfinţeşte împărtăşania pentru totul anul din care se împărtăşesc bolnavii şi copiii.

Gabriel Cazacu, preot Mănăstirea Caşin: ”Îi invită la cină, ultima cină, Mântuitorul Iisus Hristos frânge pâinea după aceeaa le dă vin şi instituie Sfânta Euharistie. Apoi în grădina Ghetsimani mântuitorul se roagă, ne lasă de asemeni modelul suprem de rugăciune. Mântuitorul ne lasă rugăciunea domnească Tatăl nostru''.

Tot în această zi femeile şi bărbaţii bisericii pregătesc sfintele paşti, pâinea care va fi stropită de către preot tot în Joia Mare cu agheasmă şi vin.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO