Traditii si obiceiuri de Florii. Procesiunea de sambata, din Capitala, a avut loc odata cu cea de la Ierusalim
Sambata lui Lazar e ziua in care Iisus si-a aratat din nou minunile si l-a inviat pe Lazar. Cutremurate de veste, multimile stranse la portile cetatii l-au intampinat cu flori si l-au aclamat pe Mantuitor.
In amintirea acestor lucruri, mii de credinciosi ortodocsi au participat sambata la Procesiunea din ajunul Praznicului Floriilor. Crestinii au ascultat slujba de Vecernie la Manastirea Radu Voda si au luat fiecare, cate o ramura de salcie sfintita. Apoi au pornit catre Patriarhie insositi de 800 de clerici.
Sute de pelerini au venit cu speranta si smerenie sa participe la slujba de Vecernie ce s-a la manastirea Radu Voda din Capitala. Preotii au sfintit apoi stalparii, ramurile de finic si de salcie cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim. In trecut, oamenii inghiteau matisorii de pe ramura de salcie sfintita pentru a fi feriti de boli. Mai exista si obiceiul ca parintii sa isi loveasca usor copii cu nuielusa de salcie pentru a creste sanatosi si intelepti.
Dupa slujba de vecernie crestinii au pornit in procesiune, tinand in maini florile sau ramurile de salcie marturisindu-si astfel credintei in Jertfa si Invierea lui Hristos. Cu gandul la o viata sanatoasa si fericita pentru fiul sau, Adriana a insotit alaiul intreaga procesiune. Sambata dinaintea zilei de Florii e cunoscuta ca si Sambata lui Lazar, cand Iisus Hristos isi arata minunile si il invie pe Lazar, la patru zile de la moarte. Multimea era atat de uimita de minune, incat era convinsa ca a venit vremea regelui prevestit de profeti. Copii il strigau "osana" iar oamenii asterneau in fata Domnului hainele lor si il intampinau cu ramuri de finic.
Dupa modelul multimii din cetatea Ierusalimului, inainte de Duminca Floriilor, crestinii pornesc pe strazile oraselor. Pe traseu, din boxe instalate pe o masina au rasunat rugaciuni. Pentru a continua taina Ierusalimului procesiunea trebuie sa inceapa intr-o biserica si sa se incheie intr-o alta biserica. Drumul pana pe dealul Mitropoliei a durat peste o ora, timp in care zeci de alti pelerini s-au alaturat alaiului.
Pelerinajul s-a incheiat cu slujba de sfintire a icoanei mari a praznicului intrarii domnului in Ierusalim, care s-a tinut la Catedrala Patriarhala. Ortodocsii sarbatoresc duminica Floriile, zi ce deschide sapatamana cea mai importanta pentru pregaririle de Paste, denumita si Saptamana Mare. Ziua de Florii marcheaza si a doua dezlegare din Postul Pastelui.