Are de 3 ori mai putin colesterol ca porcul si poate inlocui mielul de Paste. Carnea pe care tot mai multi romani o prefera
De Paste, nu toata lumea alege traditionala friptura de miel. Unii prefera carnea de ied, curcan sau pulpa de porc tinuta in saramura cateva luni, pentru ca asa e obiceiul prin partea lor sau vor sa manance mai usor.
Totusi, daca friptura e diferita, nimeni nu renunta insa la cozonac si oua rosii.
La Satu Mare, de Paste, mielul este inlocuit de carnea de porc. Oamenii gatesc o pulpa intreaga, pusa la saramura de la Craciun si pastrata in afumatorie pana in Sambata Mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In vinerea de Pasti, o scoatem si o punem la desarat in apa, sambata dimineata se fierbe, pe zeama in care se fierbe sunca se face o supa de cartofi cu smantana, traditionala de Paste”, explica o localnica.
"Sunca noi nu o incepem numai de Pasti, prima o fierbem, pana atunci ne uitam numai la ea, sunca e simbolul Pastelui la noi", o completeaza o alta localnica.
Alti prefera de Paste curcanul, mai ales daca nu vor sa se ingrase. Bucatarii spun ca au multe comenzi de preparate din aceasta carne.
„Este simplu de facut ... marinat in suc de portocale timp de doua ore ... „
Si daca tot incepe sezonul verdeturilor farfuria trebuie sa fie plina de culoare.
Ne plac traditiile, dar uneori medicul, cantarul sau pur si simplu dorinta de noi arome, ne sugereaza o schimbare. Asa se face ca cei care nu cedeaza in fata tentatiei nici macar de sarbatori, aleg sa puna pe masa curcan. Fie ca il prefera la cuptor, sau pe gratar.
Un alt rival serios al mielului este iedul. Carnea lui e mai frageda si mai usor de digerat. Se gateste la fel ca mielul, dar savoarea fripturii si pretul, fac diferenta.
Dealtfel, daca ar fi sa comparam iedul cu alte tipuri de carne aflam ca acesta are mai putine calorii decat orice pasare si e mai slab in grasimi chiar si decat vita. Are de 3 ori mai putin colesterol decat porcul.
Totusi, sa nu uitam ca cei mai multi romani tanjesc tot dupa friptura si drob de miel. Anul acesta vor fi sacrificate peste 3 milioane si jumatate de exemplare.