Cozonaci, drob, pita de casa si friptura de miel. Cum arata o masa traditionala de Paste in Ardeal
Casele crestinilor s-au umplut astazi de mirosuri imbietoare, iar familii intregite au robotit cu bucurie in pe langa cuptoare.
Tavile cu cozonaci, drob si friptura de miel asteapta acum laudele, dar nimeni nu le va atinge pana dupa miezul noptii, cand vom primi vestea minunata a Invierii.
Mirosul de cozonaci si cel de pita de casa au invaluit de la prima ora ulitele din Negresti Oas.
"Aici facem pasca, aici e cozonacul cu nuca, aici umplutura de miel, oua, acum facem umplutura de miel, aici e piciorul si aici coastele. l-am umplut, l-am cusut", spune Ana Silaghi.
In jurul mesei de Paste, familie Silaghi se reuneste dupa 12 ani, de cind Maria, fiica cea mare a plecat la munca in strainatate.
"Sunt 12 ani de cand nu am facut pastele acasa, acum eprima data de cand m-am dus.", spune Maria Danila, fiica Anei.
"Facem pasca si cozonaci cu fata si nepotii asta a venit din Italia, a trecut pe la aia din Ausria si au venit impreuna sa facem pastele" - Ana Silaghi.
Cand toate bunatatile sunt gata de copt, fiecare, cu mic, cu mare, pune cate o tava la cuptor. Apoi, dupa traditie, osenii merg la biserica in aceasta seara cu un cos plin cu bunatati si desigur, imbracati in straie populare.
In Ardeal, vetrele au fost umplute inca de dimineata cu deliciosii cozonaci. Aici ouale sunt fierte in coji de ceapa sau frunze.
Cuptoarele vor sta incinse pina diseara insa abia maine pe masa va sta mielul aburind.
"Si cozonac si paine si sarmalele tot aici le fac. Dar nu le bag nuimai diseara. Maine la amiaza cand venim de la biserica le scoatem si le mancam.", spune Ratiu Susana.