Tradiție de sute de ani într-un sat din Brașov. Localnicii s-au adunat pentru "împușcatul cocoșului"
Paștele Catolic a fost marcat într-un mod aparte de oamenii dintr-un sat din Brașov. Așa cum spune un obicei vechi de sute de ani, au ieșit pe ulițe în straie de sărbătoare, apoi s-au adunat toți pentru "împușcatul cocoșului".
Potrivit legendei, în timpul unei invazii tătărești, populația s-a retras în cetate. Cotropitorii au pustiit localitatea, dar, înainte de a pleca, un cocoș a început să cânte și astfel refugiații au fost descoperiți.
Drept pedeapsă, supraviețuitorii au decis atunci să împuște "trădătorul". Iar tradiția este păstrată și în zilele noastre, doar că a suferit mici modificări.
Alegeri 2024
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
13:40
Oamenii din satele izolate din Deltă au venit, fiecare cum a putut, pentru a vota la prima oră. Ce spun despre candidați
13:32
Statele în care au votat cei mulți români din diaspora. Imagini inedite surprinse în secția de votare din Zanzibar
13:29
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat 4 milioane de români la secțiile din țară
”Împușcatul cocoșului" este un obicei al comunităţii maghiare din satul Apața, păstrat cu sfinţenie încă din secolul al 14-lea.
An de an, în ziua în care romano-catolicii şi protestanţii celebrează Paștele, feţele şi flăcăii îmbracă porturi tradiţionale şi pornesc pe ulitze pentru a veşti sărbătoarea.
În zilele noastre, cocoșul este împuşcat doar simbolic. Totuşi, misiunea a fost luată în serios. Chiar şi de cel mai mic dintre temerari, în vârstă de doar trei ani.
La final, copiii au fost răsplătiţi cu ciocolata, iar la căminul cultural din sat, tinerii s-au prins în hore.