Papa Francisc, apel la pace şi dialog pentru Ţara Sfântă și Peninsula Coreeană în mesajul “Urbi et Orbi”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 01 Aprilie 2018 14:06
Categorie: Stiri externe

Siria, Ţara Sfântă, Peninsula Coreeană şi Venezuela au fost menţionate de papa Francisc duminică mesajul său tradiţional de Paşte, înainte de binecuvântarea tradiţională Urbi et Orbi.

Miile de catolici care au umplut piața San Pietro de la Vatican au celebrat sărbătoarea Învierii într-o atmosfera pioasă. Cu toții s-au rugat pentru mântuirea sufletelor și pentru iertarea păcatelor.

Piaţa Sf. Petru, în care papa a susținut slujba, alături de zeci de cardinali, episcopi şi preoţi, a fost decorată cu 50.000 de flori aduse din Olanda, între care 20.000 de lalele şi 3.500 de trandafiri.

Papa a folosit această sfânta sărbătoare pentru a transmite un apel la pace, în lumea întreagă. Suveranul Pontif a cerut încetarea "carnagiului"din Siria.

Șeful Bisericii Catolice s-a rugat la Dumnezeu pentru a "vindeca rănile" din zonele măcinate de conflicte din Africa și pentru reconciliere în Țara Sfânta. A evocat și situația din Peninsula Coreeană, în plină perioada de "dezghețare" a relațiilor după ani de escaladare din pricina testelor nucleare și balistice ale Phenianului.

"Fie că cei care au responsabilităţi directe să acţioneze cu înţelepciune şi cu discernământ pentru a promova binele poporului coreean şi pentru a construi relaţii de încredere în sânul comunităţii internaţionale. Un Paște Fericit tuturor!"

Ceremoniile religioase s-au desfășurat pe fondul unor măsuri stricte de securitate. 10.000 de polițiști au fost detașați la Roma pentru festivitățile pascale, după ce autoritățile au făcut o serie de arestări în campania de lupta împotriva terorismului.

Vorbind din loggia bazilicii Sf. Petru, Suveranul Pontif a evocat "roadele păcii pentru întreaga lume, începând cu Siria iubită şi chinuită, a cărei populaţie este epuizată de un război care nu vede sfârşit'', relatează AFP.

Liderul catolic a lansat, de asemenea, un apel la ''reconciliere în Ţara Sfântă", unde sunt loviţi "oameni fără apărare".

"Să invocăm roadele reconcilierii pentru Ţara Sfântă, rănită încă în aceste zile de conflicte deschise, de care nu scapă oameni fără apărare", a pledat papa Francisc, în timp ce vineri au avut loc ciocniri între protestatari palestinieni din Gaza şi Armata israeliană soldate cu 16 morţi, cel mai grav bilanţ de după războiul din 2014.

Pe de altă parte, în mesajul său de Paşti, Francisc a încurajat "dialogul" în curs de desfăşurare în Peninsula Coreeană, în plină perioadă de relaxare după doi ani de escaladare din cauza testelor nucleare şi balistice ale Phenianului.

"Fie ca cei care au responsabilităţi directe să acţioneze cu înţelepciune şi cu discernământ pentru a promova binele poporului coreean şi pentru a construi relaţii de încredere în sânul comunităţii internaţionale", a spus el.

Papa a cerut poporului din Venezuela să găsească cât mai repede posibil ''o cale dreaptă, paşnică şi umană'' pentru a ieşi din criza politică şi umanitară care îl oprimă, consemnează şi EFE.

Papa Francisc, la Slujba de Înviere: Credinciosul de azi a intrat într-o rutină opresivă
Papa Francisc, la Slujba de Înviere: Credinciosul de azi a intrat într-o rutină opresivă
VIDEO PROTVPLUS.RO
nigeria
Triplu atentat sinucigaş, soldat cu 30 de morți și 40 de răniți
Nouă manifestaţie-record la Hong Kong. Aproape 2 milioane de persoane în stradă
Gloria Vanderbilt a murit la 95 de ani. Avea o avere de 200 de milioane de dolari
Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit. S-a prăbușit în sala de tribunal
Acord pentru construirea unui avion ”invizibil” european, de 100 de miliarde de euro
Țara acuzată că fură organele deținuților executați
roman italia
Momentul în care un român a salvat un tânăr care voia să se sinucidă, în Italia
Magician dispărut într-un râu după o cascadorie în stil Houdini. Ultima sa reacție
Iranul anunță că peste 10 zile va depăşi limita impusă pentru uraniu îmbogăţit
Povestea tinerei care ”este alergică la întâlniri”. Ce pățește dacă iese din casă
Motivul pentru care Argentina şi Uruguay au fost afectate de o uriaşă pană de curent
Ce făceau 2 soți pe internet cu identitatea lui George Clooney. De 5 ani se ascund de poliție