Traditia de la prepararea anafurei pentru Inviere. In Oltenia se foloseste o pecete cu simboluri religioase


Ultimul update: Marti 14 Aprilie 2015 07:01
Data publicarii: Sambata 11 Aprilie 2015 18:39
Categorie: Stiri Sociale

Traditia pregatirii painii sfintite pentru noaptea de Inviere e respectata in toate bisericile ortodoxe de la noi

Daca in satele din Ardeal, painea si vinul sunt donate de credinciosi, in Oltenia prescura se coace in cuptorul pe vatra din manastirea Lainici.

 In functie de regiune, Anafura, Pastele sau Paștița e stropita cu vin sau apa sfintita si binecuvantata de preoti. De Paste, cand se trezesc, oamenii gusta din ea, sa fie feriti de boli si necazuri.

La Pestisul Mare, in judetul Hunedoara, painea si vinul sunt donate in fiecare an de o alta familie. Copiii imbracati in straie populare strabat satul pe jos. Localnicii ii asteapta pe la porti si se alatura alaiului care se opreste la casa familiei care doneaza painea.

"Sa ne aiba de grija cel de sus si familia si copilasii nostri, ca toti is cuminti si is la casele lor", a spus donatoarea, Maria Negru.

Cele 100 de paini si vinul sunt duse in biserica, unde preotul le binecuvanteaza. Anafura e stropita cu apa sfintita. "Se binecuvanteaza painea pastelor si apoi un grup de oameni cu frica de Dumnezeu taie painea pastilor", a spus Ioan Stanciu, Biserica Pestisul Mare.

In Gorj, la manastirea Lainici, preotii au pregatit chiar ei cele 500 de paini, in cuptoare pe vatra. Slujitorii Domnului se roaga in timp ce framanta aluatul.

Dupa ce se rumeneste bine, painea se aduce in altar. "Se proscomideste din ele, din fiecare se proscomideste pentru vii si adormitii oamenilor care au contribuit", a spus Ioachim Parvulescu, staretul Manastirii Lainici.

Aici, la ritualul de sfintire a painii, se foloseste o pecete incarcata de simboluri religioase.

"Vedeti in centru Isus Hristos Nica, dupa aceea cele 9 cete ingeresti, apoi Maica Domnului, asa cum este traditia in biserica noastra ortodoxa", explica staretul.

Anafura simbolizeaza trupul lui Iisus, care s-a sacrificat pentru oameni.

VIDEO PROTVPLUS.RO