Udatul fetelor de Paste, un obicei pastrat din batrani. De la apa de fantana, la parfumuri fine: cum sunt rasfatate tinerele
Daca femeile sunt asemanate de multe ori cu florile, in a doua zi de Paste, asa cum spune traditia in Ardeal, acestea sunt udate.
In multe dintre sate, obiceiul inca se pastreaza, iar feciorii se plimba din casa in casa si stropesc toate florile care le ies in cale pentru ca ele sa nu se ofileasca.
Inainte fetele erau udate cu apa din fantana, insa acum baietii prefera sa le rasfete cu parfumuri fine.
Stropitul fetelor este un obicei pastrat de sute de ani in comuna Bargau din judetul Bistrita Nasaud, iar cei tineri si-au invatat bine lectia.
"Se aduna prietenii, se hotarasc la care fete sa mearga. Mergem la fata aia ca e frumoasa, cealalta este buna, iar cealalta ne cinsteste bine. Speram ca acest udat al nostru sa-i aduca multa prosperitate dupa aceasta sarbatoare", spune un tanar care inca tine aceasta traditie.
Odata ajunsi in casa unei fete, flacaii trebuie sa spuna si cateva versuri: "In gradina fir cu fir, s-a ivit un trandafir. Trandafirul s-a uscat, pe Bargau noi l-am udat".
"Fetele isi asteapta udatorii acasa, cu vin si cu prajituri", explica tinerii.
Si pentru ca atunci cand merg la udat isi pot gasi viitoarea sotie, baietii isi pregatesc din timp si cu mare grija costumele populare.
"Costumul meu este alcatuit din cizme, pantaloni din canepa, camasa, curea din piele acoperita cu margele. Parfumul se tine dupa curea", ne explica cei care pastreaza vie aceasta traditie.
Seara, tinerii se intalnesc pentru a petrece, iar fetele se pot mandri cu numarul de udatori pe care i-au primit.