Tot mai mulți nepalezi angajați în restaurantele din România: ”Pentru ei aici e El Dorado”

×
Codul embed a fost copiat

Dacă muncitori români nu se mai găsesc, tot mai mulţi patroni apelează la cei din ţări sărace, cum ar fi Nepal, Sri Lanka şi Filipine.

Pentru că sunt foarte harnici, nepalezii sunt angajaţi în special în turism. Aşa că să nu vă miraţi dacă o să-i întâlniţi în hoteluri şi restaurante. Ţările lor se confruntă cu acelaşi fenomen prin care a trecut România în urmă cu 15-20 de ani, când ai noştri au plecat masiv spre Spania, Italia, Anglia sau Germania, pentru o viaţă mai bună.

Harnici şi mereu cu zâmbetul pe buze. Aşa îi descriu colegii pe muncitorii din Nepal. Sange Sherpa are 36 de ani şi este ajutor de bucătar. Şi-a lăsat soţia şi cei trei copii acasă. Pentru el România înseamnă şansa de a le asigura celor dragi un trai mai bun.

A venit într-o ţară cu o cultură total diferită de cea de acasă, dar s-a acomodat.

Sange Sherpa: "Mâncarea e diferită. Îmi place mâncarea mea. Și îmi place Florin Salam.”

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Iosif Ştefănescu, maestru bucătar: ”La rândul meu, în '97, am trecut prin asta. Am plecat în Germania pentru un trai mai bun, avea fetiţa mea pe atunci 6 săptămâni. Mi-a prins bine experienţa aia, pentru că i-am dădăcit puţin. Le-am arătat unde să stea, mijloace de transport în comun.”

În zilele libere, Sanghe vizitează Bucureştiul. Nu face cumpărături, pentru că trimite acasă aproape toţi banii pe care îi câştiga.

Sanghe mai are doi prieteni care muncesc la un restaurant dintr-un mall. Maesh are 33 de ani, e căsătorit şi are doi copii. A învăţat deja câteva cuvinte în limba romană.

"I like sarmale. Facem burger. Avem salată, castraveţi, roşii. Pun pâine”, spune el.

Fratele lui are liber şi ne-a primit în camera în care locuiesc amândoi, în România.

"Acesta e patul meu, acesta e patul fratelui meu. Aici e bucătăria", ne descrie locuința.

Alţi trei nepalezi au ajuns de două zile în România. Vor găti pentru un lanţ de supermarketuri din Bucureşti.

”Înainte să vin aici m-am căsătorit. Am familia în Nepal. Soţia, sora, partintii, bunicii. Toţi locuiesc în aceeaşi casă”, spune bărbatul.

”E mai bine decât mă aşteptam. Ea este soţia mea. Am venit împreună aici”, spune alt nepalez.

Aceşti oameni câştiga în Nepal în jur de 200 de dolari pe lună. În România, salariul lor este de 3-4 ori mai mare. Statul obligă angajatorii să le ofere salariul mediu pe economie muncitorilor necalificaţi. Patronii sunt dispuşi să le dea, în unele cazuri, salarii mai mari decât romanilor, pentru că în ultimii doi ani le-a fost greu să găsească personal serios.

Iosif Ştefănescu, maestru bucătar: "Pleacă de pe o zi pe alta sau nici nu mai sună să spună că nu mai vin. Am avut cazuri că i-am angajat astăzi şi nici măcar nu s-au prezentat în prima zi de muncă. Nu au mai venit. La sfârșitul lunii martie mai vin 12 muncitopri din Nepal."

Sorin Minea: "Este o lipsă cronică de oameni tineri. Oamenii tineri bănuiesc că sunt plecaţi în marea lor majoritate Vin dintr-o ţară în care ei sunt săraci, muncesc foarte mult. Pentru ei, România e un fel de El Dorado. Dacă acum zece ani dădeam anunţ "caut angajaţi", a doua zi era coada de 500 de metri. La ora actuală am anunţul pe zid de un an de zile. Din când în când apare câte unul care vrea să semnez că nu am locuri de muncă să meargă să îşi ia ajutorul social."

Din cauza lipsei forţei de muncă, patronii apelează tot mai des la firmele de recrutare pentru asiatici. De altfel, Ministerul Muncii a crescut anul acesta numărul de permise de muncă pentru străinii din ţări aflate în afara Uniunii Europene, de la 5.000, la 7.000. Până în vară vor mai fi aduşi muncitori din Nepal în zonele turistice precum Valea Prahovei şi Delta Dunării.

Aceşti oameni simpli au ajuns să aprecieze România şi să o considere a doua lor casă, cu bune şi rele. Iar de Revelion şi-au dorit un an nou fericit aici, la noi. Chiar dacă Revelionul lor a fost luna trecută şi au intrat în anul 2145 al calendarului care se respectă în ţara lor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Angajați nepalezi și thailandezi la hoteluri, în Poiana Brașov. ”Românii nu vin la interviuri”
Angajați nepalezi și thailandezi la hoteluri, în Poiana Brașov. ”Românii nu vin la interviuri”

Odată cu primele zăpezi la munte, împătimiţii sporturilor de iarnă se gândesc la primele ture de schi. Hotelierii sunt însă disperaţi: nu au destui angajaţi cu care să-şi întâmpine clienţii.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.