Tot mai mulți elevi români pleacă să studieze în străinătate. Motivele invocate
Peste 44.000 de elevi au plecat anul trecut din țară pentru a studia în străinătate. Este cel mai mare număr de copii și tineri care au emigrat în ultimii 9 ani, potrivit Institutului Național de Statistică.
Anul acesta, de la un singur liceu din Capitală peste 40% dintre elevi au ales să studieze în Anglia sau Olanda. Specialiștii vorbesc despre emigrația masivă a clasei de mijloc, nemulțumită de condițiile de trăi din România.
David a plecat din România când avea 16 ani, susţinut de părinţii lui. Terminase clasa a 9-a a la Colegiul Mihai Viteazul din Capitala şi şi-a dorit să studieze în altă ţară. A ales Anglia.
David: ''Motivul pentru care am plecat e datorită sistemului de educaţie din România, având 17 materii nu puteam să mă concentrez pe anumite materii care mă interesează"
Mai are încă un an până la absolvirea colegiului aşa că a început deja să caute viitoarea Universitate.
Tatăl lui David: "Îl susținem pe considerentul că sistemul de învăţământ românesc mai are mult de lucru până să ajute copiii să se dezvolte pe laturile pe care le au cu adevarat''
Alexandru a ales în 2017 Germania în favoarea României. Acum locuieşte şi munceşte acolo împreună cu soţia lui şi cele două fetiţe de 2, respectiv 5 ani.
Anton Alexandru: "La vârsta lor e foarte uşor să se adapteze şi să înveţe o limbă străină, e destul de periculos pentru România ca şi pierde oamenii în modul acesta, pentru ca oameni tineri între 25 şi 35 de ani pleacă cu sutele de mii anual îşi cresc şi nasc copiii acolo, îi pierdem nu mai vin înapoi. În primul rând pentru copii am făcut, pentru ei''
Peste 44.000 de elevi cu vârste cuprinse între 0 şi 19 ani au plecat din ţară anul trecut. Aceşti copii şi tineri puteau forma aproape 1800 de clase dacă rămâneau. Este cel mai mare număr de persoane care părăsesc România din această categorie de vârstă din anul 2010 până în prezent, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cea mai mare creştere este între 15-19 ani.
Tinerii aleg școlile din Anglia
În Bucureşti, de pildă, numai la finalul acestui an şcolar de la Liceul George Coşbuc 40% dintre absolvenţi au ales școli din afara graniţelor.
Marina Manea: "Acum mulţi aleg să plece încă din timpul liceului. Aleg să meargă în Anglia, aceasta e cea mai căutata tara, dar şi Olanda. Optează pe un sistem de învățământ care le permite să se dezvolte pe filierele exclusive pe care vor să se dezvolte şi la facultate, sistemul românesc pune accent pe cultura generală".
Specialiştii vorbesc despre schimbarea motivaţiei celor care părăsesc ţară.
Gelu Duminică: 'In anii 90 au plecat aventurierii, care voiau o viaţă mai bună, la finalul lui 2000 principala motivaţie era un loc bine plătit si deci au plecat meseriaşi: medici, oameni pregătiţi, care cu aptitudinii lor puteau câştiga mult mai bine decât aici. În ultimii 5 ani odată cu toate degringolada din zona politică şi nu numai, a ales să plece clasa de mijloc, cei care acum 10 ani ar fi spus că n-o să părăsească România niciodată. Ei se descurcă bine aici, au apartamente case, maşini, un job bun, castiga o mie de euro pe lună, însă calitatea vieţii înseamnă mai mult decât un adăpost şi ceva pe masă şi să ai o viaţă mai bună un înseamnă neapărat un job bine plătit, ci educaţie bună pentru copiii lor o sănătate mai bună".
Astfel că numărul elevilor este într o continua scădere. Dacă în 2007 erau înscrişi în învăţământul nostru aproape 3 milioane 500 de mii, 10 ani mai târziu numărul lor a scăzut cu aproape jumătate de milion ceea ce a dus şi la dispariţia a o mie de şcoli.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!