Topul zonelor din Romania in care se doarme cel mai mult. Marea diferenta dintre Moldova si Ardeal
Institutul National de Statistica a publicat un studiu despre timpul dedicat somnului de catre romani, impartit pe regiuni si chiar in functie de ocupatia profesionala.
Astfel, conform Mediafax, locuitorii din zona Moldovei dorm cel mai putin. Ei sunt urmati de cei din regiunea Sud-Muntenia si de bucuresteni. La polul opus sunt romanii din vestul tarii.
Pe de alta parte, cel mai putin dorm salariatii (8:32 ore) si muncitorii care nu lucreaza in agricultura (8:34 ore). Patronii aloca somnului in medie 8:41 ore pe zi, elevii si studentii 9:47 ore, iar pensionarii 9:35 ore.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Persoanele cu un nivel scazut de instruire dorm 9:30 ore, fata de romanii cu studii superioare, care dorm in medie 8:47 ore.
Cei din regiunea Sud-Muntenia (Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Calarasi) dorm in medie 9:02 ore pe zi, fata de 9:16 ore in regiunea Vest (Arad, Timis, Caras-Severin si Hunedoara). In Bucuresti-Ilfov, timpul destinat somnului este 9:05 ore, dar cel mai putin, respectiv 8:56 ore, dorm cei din regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui).
Toti romanii dedica somnului mai mult timp in zilele de odihna fata de restul saptamanii. Diferentele variaza intre un minim de 15 minute zilnic la pensionari si 1:36 ore la salariati.
Astfel, persoanele ocupate dorm in medie 7:57 ore in zilele lucratoare, fata de 9:15 ore in zilele de odihna (cu 1:18 ore mai putin). Cea mai mare diferenta se constata la cei cu varste intre 25 si 44 de ani (1:26 ore de somn mai putin in zilele lucratoare).
Somerii dorm in zilele de odihna cu 22 minute mai mult comparativ cu zilele lucratoare, iar persoanele inactive aloca somnului cu 37 de minute mai mult in zilele de odihna.
In orase se doarme cu 1:07 ore mai mult in zilele de odihna, diferenta reducandu-se la 42 de minute in cazul locuitorilor de la sate. Pe regiuni, cea mai mica diferenta intre durata somnului din zilele de odihna si cele lucratoare este de 48 de minute- in regiunea Sud-Vest Oltenia, valoarea maxima fiind in regiunea Vest, de 1:15 ore.
In Bucuresti, diferenta dintre durata somnului in zilele de odihna si cele lucratoare este de 1:04 ore.
Sursa: Mediafax
Etichete: studiu, moldova, somn, statistici, salariati,
Dată publicare:
02-02-2014 12:20