Tot fara apa si in 2016. Romania are la dispozitie anul acesta 3 miliarde de EURO pentru retelele de apa si canalizare
Trei miliarde de euro din fonduri europene sunt la dispozitia noastra anul acesta pentru constructia si modernizarea retelelor de apa si canalizare.
Ar fi si cazul, in conditiile in care 66% dintre romanii de la tara au si acum toaleta in curte. Asta nu pentru ca in trecut n-au existat bani, ci pentru ca au fost ineficient folositi. In localitati din Dolj, Prahova sau Dambovita, lucrarile de canalizare n-au fost duse pana la bun sfarsit, asa ca oamenii cara si in 2016 apa de la fantana.
Reteaua de apa si canalizare din comuna Slobozia Moara, in judetul Dambovita, a fost atat de bine gandita incat nu functioneaza. Autoritatile au investit in jur de doua milioane de euro de la ministerul Dezvoltarii, insa n-au avut bani si pentru statia de epurare care costa cam 3 milioane. Cum bugetul comunei este de cel mult 300 de mii de lei pe an, lucrarea poate sa mai astepte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Razvan Bucur, primarul comunei Slobozia Moara: "Asta inseamna bugetul pe 15 ani, la momentul 2007 nu era de incheiat acel contract. O localitate asa mica, cu un buget atat de mic sa te inhami."
Totul in conditiile in care in zona apa de fantana nu este potabila, iar oamenii trebuie sa cumpere apa pentru baut si gatit.
Nici in comuna Verbita, din judetul Dolj, nu e mai bine. Sistemul performant instalat aici a costat 2,5 milioane de lei, insa pompele sunt infundate.
Localnic: "E uscat. Pai ce apa? Uitati-va e nefolosit. A pornit atunci cismelele alea de pe drum si aici nu a bagat niciodata sa vada daca merge sau nu."
Localnic: "Un apometru, un robinet si mufarea la reteaua de apa a costat 100 de euro, 4 milioane 300. Atat era euro atunci. Nu mi se pare normal, as vrea sa vina sa ma deracordeze, deci sa ma dea afara de pe retea si sa imi dea banii inapoi, plus dobanda."
Marin Braneci, primar comuna Verbita: "Nu mai pornesc pompele, stand o perioada in stare nefunctionala, se pare ca s-a nisipat ceva, ori pompele ori."
De doi ani incoace statiunea Breaza, din judetul Prahova, este in santier pentru ca lucrarile de asfaltare si de modernizare a retelei de apa si canal au fost programate anapoda.
Localnic: "Abia am nivelat, acum a venit iar, eu stiu cand s-o face drumul asta ca s-a stricat de tot. Sa speram ca il face ca vin alegerile."
Daniel Marin, reprezentantul firmei de constructii: "Sunt lucrari mai complexe, e terenul abrupt, apar probleme, neprevazute. Nu cunosc de ce au fost facute asa lucrarile banuiesc ca in functie de cum au fost absorbite fondurile, pe rand."
In total s-au folosit 48 de milioane de euro din fonduri europene. Lucrarea face chiar subiectul unei anchete a DNA in care sunt implicati cumnatul lui Victor Ponta si parlamentarul Vlad Cozma.
Potrivit hotnews.ro, care citeaza cel mai recent raport al Comisiei Europene, acum doi ani doar 27% din populatia de la tara era conectata la sistemul public de alimentare cu apa si numai 5,3 procente la sistemul de canalizare.