"Prima Chirie": somerii care isi gasesc job in alt oras vor primi cel mult 900 RON. "Nu m-as muta nici pentru 5.000 de euro"

Dată publicare: 08-06-2017 18:46
Dată actualizare: 11-06-2017 06:51


Cei care isi gasesc un loc de munca departe de acasa sunt ajutati de stat cu banii de chirie. Insa nu mai mult de 900 de lei in fiecare luna.

Beneficiarul trebuie sa aiba un venit mai mic de 5.000 de lei, iar serviciul sa fie la o distanta mai mare de 50 de kilometri de fostul oras de domiciliu. Pot beneficia de acest ajutor doar cei care sunt someri cu acte in regula. Deocamdata, nimeni nu s-a grabit sa faca aceasta schimbare.

Sute de bucuresteni lucreaza in localitati invecinate si fac naveta. Si, culmea, prefera sa faca acelasi lucru si pe viitor.

Rosu Nicolae, 29 de ani. "Muncesc in Urziceni, descarcator, incarcator, fac naveta. Nu m-as muta nici daca mi-ar da 5.000 de euro si i-as da eu 1000 de euro sa plece si sa ma lase. Nu se merita, nu m-as muta de acasa, de nicaieri."

La randul lor nici cei care muncesc in Bucuresti nu si-ar parasi casele batranesti.

Savu Costelus, 43 de ani: ''De 4 ani fac naveta
Reporter: Ce munciti in Bucuresti?
Savu Costelus: La curatenie, scot gunoiul din cazan.
Reporter: Ce salariu aveti?
Savu Costelus: 7 milioane, cu 4 copii acasa.
Reporter: Statul deconteaza chiria.
Savu Costelus: Stiu dar am casa parinteasca si nu vreau sa o parasesc.

Chiar si asa programul ''Prima chirie'' ar putea fi de ajutor in zonele care duc lipsa de oameni calificati. Spre exemplu somerii din Lehliu Gara, localitate aflata la 67 km distanta fata de Bucuresti si care fac naveta zilnic la locul de munca, pot primi timp de 3 ani ajutor de la stat 900 lunar. Pot beneficia de acest ajutor cei care au contract de munca, cei care depun solicitare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 60 de zile de la angajare si sa nu aiba un venit mai mare de 5.000 de lei lunar.

Programul ''Prima Chirie'' a intrat in vigoare acum doua zile, insa pana acum nu a fost depusa nicio solicitare.

In acest moment in Romania sunt peste 21 de mii de locuri de munca vacante. Cele mai multe cereri sunt in Bucuresti si Prahova. Ducem lipsa de personal in special in industria confectiilor si in comert.


VIDEO PROTVPLUS.RO