Ce s-a intamplat cu micuta Picasso, care acum 20 de ani cucerea America. Vacante in Vaslui, Donetk si pe Coasta de Azur

×
Codul embed a fost copiat

La 8 ani cucerea lumea artei mondiale prin picturile ei si era numita micuta Picasso. O cheama Alexandra Nechita si a fost invitata la toate televiziunile mari din SUA, unde a povestit cu cata pasiune picteaza, dar si despre tara de unde provine, Romania.

Astazi Alexandra este mamica, s-a casatorit si isi creste fetita, intr-o familie frumoasa, in care se vorbeste mult romaneste. Alexandra e o moldoveanca sadea, cu cetatenie americana, care nu a renuntat la pictura, desi rolul de mama ii acapareaza mai tot timpul. Am vizitat-o la Los Angeles, unde locuiesc si si parintii si fratele ei. Ne-a transmis ca tine legatura cu Romania, cu Vasluiul natal, si ne-a prezentat modul in care isi imparte viata, intre povestile pentru cei mici si fuga la atelier, in lumea culorilor.

Creatiile ei le puteti descoperi pe site-ul artistei - www.alexandranechita.com- si pe pagina sa de Instagram.

Terase private si gradini cu piscine. Case cu un singur nivel si totusi cu vedere pana la Oceanul Pacific. Asa arata zonele rezidentiale de pe dealurile Hollywood-ului. Vestitul cartier din Los Angeles acapareaza an de an zone aride de la periferia orasului, care se transforma incet in ansambluri rezidentiale moderne, in care te simti ca intr-o eterna vacanta.

Jos in vale e plin de artere comerciale, cu magazine de lux, clinici de infrumusetare si multe localuri cochete, in timp ce sus, strazile urca de-o parte si de alta a celebrului semn cu numele Hollywood, unde oamenii traiesc frumos, in locuinte care mai de care mai surprinzatoare. E un peisaj fascinant, in decembrie sunt peste 30 de grade celsius si salbaticia suprafetelor desertice se imbina frumos, cu noile oaze imobiliare care imbraca pantele valurite. Pe una dintre arterele dinspre ocean, dintr-o casa in stil mediteranean, se aud povesti in limba romana.

Citește și
Atalanta si Meleager
Au gasit un tablou plin de praf in depozitul unui muzeu de provincie. Ce valoare avea de fapt pictura
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Micuta se numeste Tevva, are putin peste un an si astazi afla despre capra cu trei iezi. Cu o zi inainte a ascultat Fata Babei si Fata Mosului si pana la sfarsitul lunii va descoperi rand pe rand, basmele romanilor. Mama ei se numeste Alexandra Nechita, are 31 de ani si tine mortis ca printesa familiei sa cunoasca bine povestile si legendele romanesti cu care a rescut si ea

Alexandra e mult mai cunoscuta drept micuta Picasso, si a primit aceasta porecla pe cand avea doar 8 ani iar presa americana o numea "revelatia deceniului" in pictura. Criticii de peste Ocean au vazut asemanari mari intre picturile ei si cele ale celebrului artist Pablo Picasso. A devenit faimoasa in toata America dupa ce, micuta fiind, in marile showurile TV de mare audienta, iar tablourile ei au inceput sa se vanda cu sute de mii de euro.

Alexandra s-a nascut la Onesti, judetul Vaslui, in august 1985 la cateva luni dupa ce tatal ei emigrase in Statele Unite, fugind din cauza regimului comunist. Doi ani mai tarziu, mama Alexandrei, Viorica Nechita, si-a luat fiica si au reusit sa se alature sotului. O lunga vreme au locuit intr-un motel din Los Angeles. Insa dupa primele clase primare, talentul Alexandrei a fost descoperit in mass media americana,si lucrarile ei au ajuns in colectiile unor nume mari, de la Casa Alba, la starurile din filme si sportivi de top. Invitata la Oprah la 10 ani, a vorbit cu dezinvoltura despre usurinta cu care ii place sa astearna culorile pe panza.

"Nu stiam cine e Picasso si mama cu tata m-au dus la un muzeu si mi-au aratat picturile si eu am zis cine este cel care picteaza la fel ca mine si mai tarziu am aflat ca de fapt e un curent si nu suntem singurii", povesteste ea.

Povestea si geniul ei inca trezesc interesul presei americane. Micuta Picasso a parasit insa caminul parintilor in urma cu 3 ani, si s-a mutat la nici 10 minute de ei, intr-o alta casa, in care locuieste cu sotul ei si cu fetita Tevva. A trait doar pana la 2 ani in Romania dar are un puternic accent moldovenesc, mostenit de la mama si bunica ei si pe care il va transmite mai departe fiicei. In 1996 se intorcea in Romania, cu parintii si un munte de bagaje. De atunci a venit aproape in fiecare an la Vaslui. In 2004 a fost decoarata de presedinte si in acelasi an am vizitat-o la Los Angeles, pe vremea cand inca locuia cu parintii si era foarte fericita ca familiei ii merge bine.

Alexandra s-a maritat in 2014 cu Dimitri, un tanar ucrainean cu afaceri in imobiliare, a carui familie detine mai multe mine de carbuni langa Donetk. Au facut nunta in Mexic, locul unde fugeau des in escapade romantice, inca de la inceputul relatiei. "Ne stim de la 19 ani din liceu…nunta am facut-o intr-un resort mic si foarte frumos, cu acces limitat”, povesteste ea.

Si-a adus anul trecut si sotul la Vaslui, intr-o vacanta care a inclus si Donetk-ul dar si Coasta de Azur. In California locuiesc intr-o casa care i-a apartinut cantaretului american Sugar Ray, iar camera micutei Tevva are cea mai frumoasa priveliste catre plajele din Malibu. Dimitri e foarte ocupat cu afacerea sa, in timpul zilei, insa Alexandra primeste ajutorul unei bone, o ruda din partea sotului, si sustine ca ultimul an l-a dedicat in totalitate fiicei lor. A iesit din peisajul media si nu a mai acceptat invitatii la diverse expozitii si evenimente organizate de facultatile de arte din America, dar nu a renuntat la pictura. Ba din contra, picteaza impreuna cu fetita ei, pe care o incurajeaza sa foloseasca multe culori.

Cand fetita merge la culcare dupa amiaza, Alexandra fuge la atelier. Are atelierul acasa la parintii ei, si acolo se refugiaza uneori si noaptea, cand simte ca trebuie sa-si aseze gandurile pe panze. Parintii Alexandrei au o afacere prospera in domeniul imobiliar, si castiga procente frumoase din vanzarea proprietatilor din Los Angeles. In aceeasi casa locuieste si bunica Alexandrei.

Bunica vine in fiecare an sa-si viziteze rudele de la Vaslui si este principalul liant al familiei cu realitatile de la noi. Tot bunica e cea care le aduce produse romanesti, din inima Moldovei. Mama Alexandrei este o femeie extrem de cocheta, in pas cu ultimele tendinte din moda, iar cand ne prezinta proprietatea tine sa mentioneze si al 6-lea membru al familiei: catelusa Sofia, adoptata la ultima vizita pe care au facut-o cu totii la Vaslui.

Ica Nechita e mandra de fiica ei, despre care spune ca mai mult decat in pictura, exceleaza in rolul de mamica. "Tevva a facut-o un om mai bun, e mai rabdatoare…Tevva s-a lasat mult asteptata, dar a venit, si ea e o mama perfecta pentru Tevvi…"

Alexandra povesteste ca atat mama cat si bunica i-au insuflat dragostea pentru limba romana si pentru radacinile romanesti. Si pare ca financiar, se sprijina unii pe altii. Cand era micuta si vindea masiv tablouri, parintii au avut grija de fondurile stranse la bugetul familiei. Acum, o duc la randul lor extrem de bine si Alexandra stie ca se poate baza oricand pe ajutorul lor. Vrea sa revina cu bunica ei, in Romania chiar anul viitor. La Vaslui exista o scoala care poarta numele Alexandrei si tanara vrea sa reia colaborarea cu unitatea de invatamant, sa ii ajute pe copiii fara posibilitati. La fel se implica si in Statele Unite, unde e invitata sa tina discursuri si sa sprijine tineri artisti care nu au acces la expozitii de arta din California.

Vrea sa ii ajute si pe altii, fiind constienta ca a fost o norocoasa.Vrea sa le spuna tuturor ceea ce i-au spus parintii ei pe cand incepea sa picteze, in primii ani de la gradinita. Dincolo de arta si viata publica, Alexandra povesteste ca rolul de mama o epuizeaza, si ar vrea sa fuga intr-o vacanta …doar pentru ea, la Londra. Departe de scutece, mese regulate si multa atentie la obiecte ascutite.

E o femeie de succes, si-a facut un renume prin talentul dovedit de mica, iar picturile ei inca se vand foarte bine pe piata americana de arta. Foloseste multe culori, insa privindu-I lucrarile se observa ca si-a mai schimbat in timp stilul. Expune de cateva ori pe an, la Los Angeles si New York, si este apreciata de americani ca fiind un artist matur, cu o poveste frumoasa de viata. Se simte implinita si acasa, unde radacinile romanesti sunt transpuse intr-o viata de familie linistita, cu o educatie in spirit crestin. Vrea ca fiica Tevva sa aiba mica ei Romanie, din California.

"Vreau si sper sa fie un om bun, sa vad in ea un om care ajuta, face ceva frumos, de valoare, dincolo de bani de chestiuni materiale…" spune Alexandra Nechita. Nu a trait decat doi ani in Romania, dar Alexandra transmite fiicei valorile crestine romanesti, cu multa afectiune si responsabilitate, la fel cum le-a primit. Micuta Picasso s-a facut mare, face cariera in arta si acasa, e un roman frumos, care nu-si ignora originile si le cultiva mai departe, in propria familie. Departe de tara natala, Alexandra Nechita isi contureaza mica ei Romanie de la Los Angeles. Pune suflet, geniu si ambitie si in atelier si in educatia data fetitei, pe care o incurajeaza sa fie o romanca sadea, cu cetatenie americana. Adica exact cum este si ea.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un nou record pentru Adrian Ghenie: 9 milioane de dolari pentru lucrarea Nickelodeon, la Christie’s Londra
Un nou record pentru Adrian Ghenie: 9 milioane de dolari pentru lucrarea Nickelodeon, la Christie’s Londra

Un nou record pentru Adrian Ghenie. O lucrare a artistului roman a fost achizitionata joi, 6 octombrie, prin Casa de Licitatii Christie’s din Londra la pretul de 9.028.430 de dolari, anunta Christie’s pe site-ul oficial.

Au gasit un tablou plin de praf in depozitul unui muzeu de provincie. Ce valoare avea de fapt pictura
Au gasit un tablou plin de praf in depozitul unui muzeu de provincie. Ce valoare avea de fapt pictura

Descoperire extraordinara in depozitul unui muzeu din Tara Galilor, Marea Britanie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.