Visa sa escaladeze Everestul la doar 14 ani. Cat de pregatita era Geta pentru "un sport nerecomandat copiilor"
Nascuta intr-o familie in care tatal avea ca unica pasiune muntele, iar sora mai mare, Crina Coco Popescu, facea deja performanta in alpinism, Geta n-a avut prea mult de ales.
Antrenata zi de zi cu un regim de viata spartan, dupa cum povestesc apropiatii, rezultatele nu au intarziat sa apara. In 2013, la doar 10 ani, a inregistrat primul record mondial de varsta - ascensiunea Araratului - cel mai inalt varf al Turciei.
Pana sambata, Geta a fost cea mai tanara alpinista care a pus steagul Romaniei pe alte 8 culmi de pe Glob.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A reusit sa escaladeze 6 din cei 7 cei mai inalti vulcani de pe fiecare continent. Avea doar 12 ani cand a ajuns in Chile si atins cel mai inalt vulcan din lume - Ojos del Salado - 6893 de metri.
Nu implinise 13 ani cand a reusit ascensiunea pe Acongagua, la 6960 de metri. Alpinstii spun insa ca a fost mult prea devreme.
Nusa Enache, maestru emerit al sportului: "Alpinismul nu este un sport pentru copii. Este un sport de decizie. In alergari, in tenis, in gimnastica esti tu, adversarul, terenul. In alpinism este cu totul altceva. Este muntele si esti tu in fata imprevizibilului. Si nu mi se pare posibil ca un copil de 14 ani sa aiba experienta suficienta sa poata lua decizia corecta. Faptul ca un adult iti spune du-te pe acolo nu e normal. "
Mama ei a povestit in emisiunea "La Maruta", ce emotii are atunci cand fata ei este plecata pe munte.
Gabriela Popescu, mama Getei: "Am fost testata la inceput cu Coco, acum m-am obisnuit, le sustin pe amandoua. Nu e usor, intr-adevar, dar e o pasiune frumoasa si eu sunt foarte mandra de ceea ce au reusit ele sa realizeze pana acum."
Cu toate acestea, Geta si tatal ei au continuat sa tinteasca tot mai sus. Voiau Everestul! Asa ca au cerut permisiunea sa escaladeze acoperisul lumii. Nepalezii le-au refuzat cererea tocmai pentru ca fata era prea mica. A fost suparare mare in familie.
Sursa: dorgetapopescu.blogspot.ro: "Am fost cuminte in 2016, dar tot nu ma lasa sa ma joc unde vreau!... Daca face un copil varful, le scade muntele si nu mai vin clientii. Ei vor jucarii pentru oameni mari, adica alea-s lucruri serioase, n-au voie copii la ele."
Nusa Enache, maestru emerit al sportului: "Se pune o limita de varsta pentru ca medical vorbind s-a constata ca un organism in crestere e supus unor conditi mult prea drastice. E posibil sa afecteze organismul, e vorba de sistemul respirator, de sistemul cardiovascular."
Ovidiu Popescu a gandit insa pentru fata lui cea mica un plan maret si pentru 2017: urma sa ajunga pe Varful Lenin, in Pamir, la 7134 de metri. Ultima ascensiune, cea din Retezat, facea parte din programul de antrenamente stabilit de tata. Dealtfel, spun apropiatii, orgolioul tatalui era mai mare decat pasiunea fetei pentru munte.
Daniel Diaconu, consilier local: "Sa declaram zi de doliu in orasul nostru. Mi se pare ceva normal pentru ca acest copil a dus numele tarii noastre si a Rasnovului pe plan mondial."
Supravegheata strict, fara relatii cu adolescentii de varsta ei, cu program de antrenamente istovitoarte, fata nu avea copilarie, spun cei care au cunoscut-o.
Celei mai bune prietene i-ar fi marturisit ca, indata ce va implini 18 ani, va abandona acest sport. Avea exemplul sorei mai mari Crina Coco Popescu, cea care la majorat s-ar fi detasat de tata si de performanta in alpinism.
Prieten bun al Getei, coleg de club si de antrenamente, Erik Gulacsi a inceput sa se catere la 8 ani. Si in cazul lui, tatal a fost cel care l-a sustinut, l-a indemnat si l-a urmarit indeaproape. La doar 12 ani, el bifase Elbrusul din Caucaz si Aconcagua din Anzii Cordilieri.
Elena Kalos, vecina: "Era ca toti copiii, mergea la scoala, venea, cuminte, cu taica-su, cu sora-sa, cu bicicletele. Nici nu stiam ca face chestia asta".
David Neacsu, alpinist: "In mod normal un alpinist bun este un alpinist in viata. In mod normal un alpinist bun are peste 35-40 de ani, si asta nu pentru ca are mai multa putere, pentru ca are mai multa experienta".
Asemeni Getei, si Erik era cu tatal lui in expeditia din Retezat. Ambii parinti sunt nevoiti sa traiasca acum cu amintirea crunta a zilei in care, sub ochii lor, muntele le-a rapit copiii.