Ora de lectura si sistem de pontaj la intrare. Ce schimbari aduce noul an scolar

Dată publicare: 11-09-2011 18:03
Dată actualizare: 31-10-2012 23:25


Anul scolar 2011-2012 va incepe maine cu un nod in gat pentru elevi, parinti si dascali. Cosmarul din aceasta vara de la bacalaureat ar trebui sa-i trezeasca pe toti, la realitatea dura in care se afla educatia romaneasca.

Adica in coada clasamentului la nivel european. Plin de entuziasm, ministrul Daniel Funeriu anunta ca toti copiii vor invata iar sa citeasca si,  mai ales, sa inteleaga un text.

In toate scolile se va implementa un sistem de pontaj la intrare pentru a se tine socoteala absentelor atat pentru elevi, cat si pentru profesori din acest an.

In program va fi introdusa "ora de lectura". O data pe saptamana la clasele 1-4 si la fiecare ora de limba romana de la clasele 5-8. Asta pentru ca marea problema a elevilor romani este ca nu inteleg sensul unui text citit.

Si, tot incepand din aceast an, toti elevii vor da evaluari la fiecare inceput si sfarsit de an. 

Mare parte dintre masuri vin si ca urmare a rezultatelor la bacalaureat. Elevii care intra in clasa a 12-a vor fi testati si ei peste doua saptamani si inca o data la finalul anului. Astfel, profesorii vor sti din timp cati dintre ei risca sa nu ia bacalaureatul si eventual se pot concentra mai mult pe pregatirea lor.

Interesant este ca se vor da dicatari, chiar si la liceu. Pentru ca elevii sa invete sa scrie corect. De asemenea, fiecare diriginte este obligat ca in prima saptamana de scoala sa faca o sedinta cu parintii.
 

Promisiunile lui Funeriu

Toate posturile didactice din invatamant sunt acoperite cu personal, 79,48% sunt titulari, 18,72 % suplinitori, 1,21 % pensionari, 0,60% personal didactic asociat, ramanand 22 de posturi care vor fi rezolvate pana marti, a anuntat ministrul educatiei.

"Putem spune ca avem suta la suta din posturi acoperite. Mai sunt 22 de posturi din cele peste 300.000 care la aceasta ora nu au ocupanti din motive obiective, dar situatia celor 22 de posturi va fi rezolvata pana marti dimineata", a declarat, duminica, ministrul Educatiei.

Funeriu a mai spus ca daca nu ar fi fost luate masurile exigente pentru intrarea in sistem, ar fi fost si in anul scolar 2011-2012 zeci de mii de cadre didactice sub standarde.

"Acest procent este cu atat mai imbucurator cu cat am avut in acest an o exigenta sporita. Estimez ca in lipsa acestor masuri de exigenta ar fi fost zeci de mii de cadre didactice sub standardele de pregatire necesare", a adaugat Funeriu.

Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei, la catedra vor fi 79,48 la suta titulari, 18,72 la suta suplinitori, 1,21 la suta pensionari si 0,60 la suta personal didactic asociat. Ministrul Daniel Funeriu a precizat ca atat suplinitorii cat si pensionarii sau personalul didactic asociat sunt cadre didactice cu studii superioare sau pregatire specifica postului si au promovat un concurs de titularizare.

Peste 99% dintre elevi vor avea manuale pe banci, in clasa intai sunt numai carti noi

Peste 99% dintre elevi vor avea manuale pe banci in noul an scolar, iar in clasa intai toti copiii primesc numai carti noi, a declarat duminica ministrul educatiei, Daniel Funeriu.

"In acest an scolar, peste 99 la suta dintre copii vor primi manuale noi, un sfert din carti sunt noi. Asa cum am promis, in acest an se rezolva si problemele legate de manualele pentru minoritatile putin numeroase. Mai mult, toti copiii din clasa intai au manuale noi", a spus ministrul Daniel Funeriu.

In legatura cu situatia rechizitelor gratuite, ministrul Educatiei a spus ca vor fi intre 650.000 si 70.000 de elevi care vor beneficia de acest ajutor.

"Ministerul ofera rechizite gratuite unui numar de 650.000-700.000 de copii. Majoritatea judetelor vor finaliza distribuirea pana la termenul legal, 1 octombrie", a precizat Funeriu.

El a mai spus ca in unele judete aceste rechizite sunt pe bancile copiilor, dar mai sunt si situatii speciale, unde achizitia dureaza.

"Sunt situatii speciale in Botosani si Valcea, unde procedurile legale de achizitie dureaza, dar si acolo rechizitele vor fi distribuite in timp util", a explicat ministrul Educatiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO