Singurul efect pozitiv al iernii calde. Pe tarabe, salata si ceapa verde sunt la preturi din mijlocul verii
Dincolo de problemele pe care le creeaza agriculturii, iarna blanda i-a ajutat pe producatorii de legume. Ei nu au mai fost nevoiti sa cheltuiasca la fel de mult cu incalzirea serelor ca in anii trecuti.
Asa ca, salata romaneasca, ridichile sau ceapa verde nu mai sunt vandute ca trufandale, ci la aceleasi preturi ca vara, spre bucuria clientilor.
In comuna Matca, din Galati, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din tara, oamenii, ajutati si de vreme, incearca sa-si vanda marfa la preturi cat mai competitive, pentru a face fata valului de produse din import. Acum, salata verde, de exemplu, costa mai putin de un leu bucata.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Legumicultorii din comuna Matca produc, de obicei, salata verde din luna noiembrie, pana in aprilie. Anul acesta, trufandalele sunt si la un pret bun, pentru ca oamenii nu au fost nevoiti sa investeasca foarte mult in incalzirea solariilor.
Adrian Costea, legumicultor: "Cheltuielile anul asta au fost mai ieftine, mai putine decat anul trecut, ca a fost cald. Nu cheltuim ca anul trecut".
De aici rezulta si costurile finale mai mici.
Mircea Croitoru, presedintele Organizatiei de Legumicultori din Matca: "La noi pleaca, in functie de marimea ei, de la 0,50 de bani. Dar o salata frumoasa, normala, pleaca de la 0,75, 0,80 de bani".
Efectele vor fi vizibile si in cazul florilor care vor fi scoase pe piata in martie. Aici, insa, cheltuielile sunt ceva mai mari.
Anuta Nare, cultivatoare de flori: "Sunt sase sobe deocamdata, dar ajungem sa punem si 12 cateodata. Cand e frig, schimbam foarte des sobele".
In scurt timp, legumicultorii de la Matca vor pregati rasadurile pentru castraveti si rosii. Daca nu vor veni geruri napraznice, aceste legume vor aparea in luna mai la preturi mai mici decat anul trecut.
Si totusi, pe langa unele avantaje, caldura neobisnuita din aceasta perioada este un dezastru pentru agricultura. Dupa ce am avut cea mai secetoasa luna decembrie din ultimii 41 de ani, culturile agricole vor fi afectate, graul si orzul se vor scumpi, spun specialistii. Cele mai mari necazuri ar aparea insa daca inghetul ar veni brusc.
Din cauza secetei, sunt probleme si pe Dunare, pentru ca nivelul apei este foarte scazut. Fluviul are acum un debit de 3.600 metri cubi pe secunda, la intrarea in tara, fata de 4.200 cat ar fi normal pentru ianuarie.