Te vezi la Stirile ProTV: Apocalipsa rosie
La marginea a ceea ce a fost candva satul Geamana, din comuna Lupsa, trecatorii sunt izbiti de un peisaj apocaliptic: casele si mormintele a sunt parte scufundate intr-un lac un lac rosu si foarte acid.
Acesta este locul in care Cristian Tabara i-a invitat pe telespectatorii Pro Tv in editia din 5 aprilie a emisiunii “Te vezi la Stirile Pro Tv” pentru a urmari povestea unui loc in care cuprul reprezinta in egala masura o binecuvintare si un blestem.
In 1977, Nicolae Ceausescu hotaraste sa inceapa exploatarile la Rosia Poieni, locul unde se afla al doilea zacamint de cupru, ca marime, din Europa. Sterilul, partea fara valoare industriala din minereu, se deversa intr-o vale, unde se afla la acea vreme satul Geamana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parte a localnicilor sunt expropriati, iar sterilul incepe sa le inghita treptat casele si terenurile. Insa dupa schimbarea regimului exploatarea de cupru si-a oprit temporar activitatea, ceea ce i-a adus pe localnici intr-o situatie paradoxala: fara a avea slujbe in zona, nu pot trai, dar si lacul rosu, de steril, care trece pe sub geamurile caselor care au ramas in picioare inseamna moarte sigura.
Noroaie pana peste glezne si un iaz, ce pare apa inghetata, dar in realitate este vorba despre 43 de milioane de tone de steril intins pe o suprafata de 130 de ha - un peisaj desprins parca dintr-un film SF in care este vorba despre agonia Pamantului - acesta este locul unde traiesc cei din Geamana si pe care nu-l pot parasi in ciuda acestei situatii.
Geamana este locul in care si viata si moartea sunt dificile, iar pentru iesirea din aceasta situatie ar trebui fonduri – fie pentru neutralizarea iazului - de care ar beneficia probabil, peste 70 de ani, stranepotii celor care traiesc acum in zona – fie pentru a relansa exploatarea de cupru, caci la Rosia Poieni mai exista inca un miliard 200.000 de tone de zacamant.
Cu toate acestea, in satul Geamana copacii continua sa infloreasca in apropierea lacului de steril, iar femeile aprind seara de seara focul in vatra pentru a coace painea.