Te vezi la Stirile ProTv: Tiganii mestesugari (partea a II-a)

22-03-2009 00:00


Argintarii, tiganii din piete si tirguri care repara si confectioneaza bijuterii, isi duc mestesugul din tata-n fiu si viata de la un sezon la altul. Vezi un reportaj uluitor Te vezi la Stirile Pro TV.


Ii marturisesc lui Cristi Tabara ca nu se scalda in bani si afirma ca nu stiu si nici nu vor sa fure, ci sa traiasca linistit din meseria lor, pe care acum o desfasoara undeva la limita discriminarii si a legalitatii. Nu pretind ceva ce nu li s-ar cuveni, ci viseaza sa existe in fiecare oras o mica piata tiganeasca mestesugareasca, in care sa-si poata desfasura activitatea.

Oricit de simplu ar parea planul lor, el are de parcurs un drum dureros de sinuos pina sa devina realitate. Desi exista o asociatie a mestesugarilor de etnie rroma, tiganii care practica dintotdeauna aceasta meserie nu sunt niciodata invitati la tirgurile de profil.

Mai mult decit atit, nu de putine ori s-au trezit pur si simplu alungati de la festivalurile la care au vrut sa participe si, in ciuda faptului ca aveau toate actele-n regula si toate aprobarile, au fost obligati sa-si stringa marfa si sa plece. Prejudecatile duc la o realitate nedreapta: tocmai tiganii care isi duc traiul de pe o zi pe alta fara sa se abata de la lege sunt supusi marginalizarii si discriminarii.

Exista insa si reversul medaliei – oameni care nu fug de ei, nu-i alunga si care lasa pe mina argintarilor pina la 50 de grame de aur, fara sa se teama ca ar putea fi trasi in piept. Pina cind fondurile destinate integrarii rromilor vor da roade, aceste gesturi vor ramine realitati izolate, estompate de noianul prejudecatilor care planeaza asupra acestor oameni. 

Totul in editia de duminica, 22 martie, a emisiunii Te vezi la Stirile Pro TV.

Te vezi la Stirile ProTv: Tiganii mestesugari (partea I)

VIDEO PROTVPLUS.RO