Viitoarele taxiuri din București trebuie să fie hibrid sau electrice. Când ajung în orașe autobuzele ecologice
Viitoarele taxiuri din București trebuie să fie moderne și prietenoase cu mediul. Șoferii care vor licență de taxi vor avea nevoie de mașini EURO 6, hibrid sau electrice, propune Primăria Capitalei.
Mai este însă mult până când și mijloacele de transport în comun vor fi „verzi”. Primele autobuze electrice ar putea circula în București către finalul anului.
În vechiul regulament pentru acordarea licențelor de taxi erau acceptate inclusiv mașinile cu norma de poluare 2, 3, 4 şi 5.
Însă acest lucru s-ar putea schimba. Un proiect care urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare ar putea aduce pe străzile Capitalei 2.700 de mașini electrice, hibrid sau EURO 6.
Mihai Ghișa, prim-vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport: ”Aceste autorizații taxi stăteau în sertar de foarte mulți ani, din 2015, s-a ajuns la concluzia că se vor elibera, dar mașinile să fie hibrid, electrice sau EURO 6 și doar în felul acesta ele vor fi atribuite. Acest transport să fie într-un fel limitat din cauza poluării, în momentul de față nu avem în România nici măcar 10% parc electric sau hibrid”.
Vechimea mașinii, cât de mult poluează, dar și gradul de protecție a pasagerilor sunt câteva dintre criteriile de departajare propuse pentru obținerea autorizației de taxi. Până atunci, pe străzile din București circulă 6.000 de taxiuri vechi.
Bărbat: ”Rar găsești o mașină care să fie un pic mai modernă, în general sunt mașini vechi, neîngrijite în mare parte”.
Doar Turda are toate autobuzele electrice
Femeie: ”Mașini vechi, murdare, nu există igienă, curățenie”.
Tânără: ”Vechiuțe, ar trebui înnoite”.
Capitala nu stă bine nici la transportul în comun. Societatea de transport deține doar 130 de autobuze hibrid, din cele peste aproape 1.400 care circulă zilnic. Primarul Capitalei spune că până la finalul acestui an bucureștenii vor putea merge cu primele autobuze electrice.
Nicușor Dan: ”Am avut fonduri europene pentru 100 de tramvaie, primul tramvai o să vină în această vară și o să vedem până la sfârșitul anului viitor 100 de tramvaie, avem o licitație pentru 100 de autobuze electrice. Undeva în noiembrie decembrie o să vedem primele autobuze electrice, până la sfârșitul lui 2023 o să avem 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice”.
Nici în alte orașe mari din țară situația nu este cu mult diferită. Clujul are 41 de autobuze electrice, iar Constanța așteaptă 40 până la finalul anului. Doar în Turda toate cele 20 de autobuze din oraș sunt electrice.