Tramvaiele electrice au ajuns ținta vandalilor din Iași. În ultimele săptămâni patru tramvaie electrice au fost vandalizate, iar pagubele sunt de mii de eruo.

Incidentele au fost surprinse de camerele de supraveghere, montate în mijloacele de transport în comun, iar imaginile au ajuns și la poliție.

Un individ de 32 de ani a dat cu pumnii și picioarele în geamul de la una dintre ușile tramvaiului până l-a spart.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum bărbatul dansează în tramvai, se balansează printre barele de susținere, apoi se oprește brusc în fața ușii și începe să se dezlănțuie.

Ioana Bâlea, purt. de cuv. al IPJ Iași: ”Bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost prezentat cu propuneri legale Parchetului de pe lângă Judecatoria Iași, față de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.”

În ultimele două luni, patru tramvaie cumpărate din fonduri europene au fost vandalizate. Pagubele se ridică la câteva mii de euro.

Localnică: ”Nu au educație, din cauza asta. E lipsa de educație. Nu încearcă să protejeze bunurile, că nu e numai al lor, atâta lume urcă în ele, în autobuze, în tramvaie.”

Andreea Luca, purt. de cuvânt al Companiei de Transport Public Iași: ”Ruperea unor capace de porturi USB în tramvai, spargerea unor geamuri și desenarea unor spații din plastic, din vagon, cu markerul permanent.”

Autoritatile îi amenință cu pedepse mai dure pe cei care distrug tramvaiele sau autobuzele orașului.

Mihai Chirica, primarul Iașiului: ”Vom fi și noi mai atenți, să îi pedepsim cu rigoare, astfel încât să descurajăm astfel de acte de vandalism.”

Tramvaiele electrice, care au costat câte două milioane de euro fiecare, au fost fabricate pe comandă, în Polonia.