Talentul uimitor al unui pensionar din Iasi, care construieste casute in miniatura. Care este cea mai pretioasa macheta
Va puteti imagina cum este sa ai un oras in miniatura in sufragerie? Ei bine, un batran din Iasi se poate lauda cu o colectie de peste 30 de lucrari, facute de el cu multa migala. A folosit bete de inghetata, crengi de copac si seminte adunate din padure.
Iar ingredientul secret, spune barbatul, e rabdarea.
Domnul Valeriu are 87 de ani si locuieste impreuna cu sotia lui intr-un apartament din Iasi. A fost economist, dar, de cand a iesit la pensie, si-a descoperit o pasiune nebanuita. Totul a inceput in timpul plimbarilor prin padure. Culegea lemne care aveau o forma interesanta, apoi le picta. Si asa i-a venit ideea sa reproduca, in miniatura, cladiri importante din oras, dar si din tara.
In ultimii patru ani, zeci de machete au luat nastere din mainile lui.
Valeriu Constantinescu, pensionar: "M-au intrebat toti cum le fac, cand le fac, cat dureaza, le place foarte mult. Iti trebuie rabdare cu carul."
Ana Constantinscu: "Ii mai zic sa mergem sa ne plimbam, dar pana nu termina nu vrea. Cand are materie prima si poate sa lucreze nu vrea nici macar sa manance."
Cea mai pretioasa lucrare este o macheta creata dupa Palatul Culturii. Peretii sunt facuti din crengi de copac, iar la acoperis s-au folosit seminte din pastai de gladita.
Desi a primit oferte generoase pentru lucrarile facute cu multa migala, nu vrea sa le vanda.
Valeriu Constantinescu, pensionar: "Le dau de pomana doar sa le expuna cineva undeva, ca sa poate sa fie vazute de toata lumea."
Barbatul planuieste acum sa contruiasca o macheta a Castelului Peles.