Taberele la munte, ideale pentru vacanţa copiilor. Preţul plătit instructorilor de schi

Dată publicare: 08-01-2018 18:47
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Copiii se bucura de o vacanţă prelungită şi foarte mulţi sunt acum la munte în tabere. Începători sau avansaţi, toţi sunt însoţiţi pe părţii de monitorii de schi, care le supraveghează fiecare pas.

Pentru o tabără de 5 nopţi părinţii plătesc între o 1.000 şi 1.500 de lei, în funcţie de program.

Câțiva copii au pus pentru prima dată în viaţa lor schiurile în picioare. În Poiana Braşov, unde au venit în tabăra de schi. În doar câteva ore, au reuşit să coboare în siguranţă o pârtie pentru începători.

Bianca: "Trebuie să pui mâinile pe genunchi, să te laşi bine pe picioare şi să fi foarte atentă."

Cum puştii sunt în vacanţă până pe 15 ianuarie, părinţii i-au dus în tabere. Instructorii spun că într-o săptămână pot învăţa să schieze.

MIHAI PREDELEANU, instructor de schi: "O tabără de schi se organizează pe perioada de 5 zile perioada în care învaţă lecţiile de bază, practic ABC-ul schiului şi pot începe timid să urce chiar pe munte."

În tabere, copiii au însă şi alte activităţi, cum ar fi gătitul.

Alţii prefera să alerge şi să se joace de dimineaţă până seara, în aerul curat de munte. Deşi fiecare alege cum să îşi petreacă timpul, există câteva reguli clare.

ANA MANITIU, organizator: "Copii au voie să vină cu telefoanele mobile în tabără, însă ele stau la noi în timpul zilei şi al nopţii, au acces la telefon două ore seara ca să vorbească cu părinţii."

O tabără de 5 nopţi costa între 1.000 şi 1.500 de lei, în funcţie de activităţile alese de părinţi. Însă nu în toate cazurile aceşti bani includ şi plata pentru închirierea echipamentelor sau transportul pe cablu.

CRISTINA FRENŢIU, preşedintele Asociaţiei Investitorilor din Predeal: "Cei mici au rămas fie în tabere, fie cu bunicii pe aici pe la munte şi astfel e un pic mai liber pentru ei şi pot învăţa mai în tihnă."

În munţii Sureanu, unde există 9 părtii, cu diferite grade de dificultate, sunt foarte mulţi copii, care au venit în tabără. Sunt cazaţi la cabană, iar cei care nu ştiu să schieze sau să se dea cu placa, învăţa de la instructori. O oră costă 100 de lei, pentru începători şi 75 de lei pentru avansaţi. Preţurile nu includ însă şi urcările cu teleschiul.

Tabere tematice de iarnă sunt şi în Maramureş. În staţiunea montană Cavnic există peste 20 de monitori, care îi învaţa pe cei mici cum să alunece pe pârtie. O şedinţă costa între 45 şi 80 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO