Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

Peste 500 de oameni sunt așteptați sâmbătă în Piața Universității din Capitală pentru a le cere parlamentarilor să legalizeze parteneriatele civile în România.
Sub sloganul “Tradiția noastră e iubirea”, asociația MozaiQ invită românii ”care cred în drepturile omului, valori europene, egalitate și diversitate” să transmită un mesaj puternic aleșilor și să le solicite acestora sa aprobe parteneriatele civile de care ar putea beneficia peste 800.000 de români aflați în relații neoficializate, cupluri gay și heterosexuale.
Conform unui Eurobarometru al Uniunii Europene din 2015, peste 35% dintre români susțin drepturi egale pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisex, transgender) - susține asociația.
”Mai mult de jumătate dintre țările Europei recunosc o formă sau altă de uniuni între persoane de de sex diferit sau același sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil. În momentul de față România nu oferă nimic, nici cuplurilor heterosexuale pentru care căsătoria nu este o opțiune, nici cuplurilor homosexuale. Avem nevoie de o lege care să protejeze acești oameni și de un stat puternic și democratic care să apere și să reprezinte cetățenii indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen. Politicienii au o responsabilitate față de fiecare român, au o responsabilitate de a asigura drepturi egale în fața unor oameni care plătesc taxe și impozite în România”, afirmă Vlad Viski, președintele MozaiQ.
În mod simbolic, la manifestația de sâmbătă din Piața Universității, organizatorii vor oficia parteneriate civile neoficiale pentru cuplurile care doresc să transmită un semnal că își doresc legalizarea parteneriatelor civile.

În momentul de față proiectul parteneriatului civil, inițiat de deputatul Remus Cernea, se află în Comisia Juridică a Camerei Deputațulilor și așteaptă avizul parlamentarilor.
Asociația MozaiQ mai afirmă că 29 dintre cele 50 de țări ale Europei recunosc o formă sau altă de uniuni între persoane de același sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil.
Țările unde se oficiază căsătorii între persoanele de același sex: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie.
Țările care au adoptat parteneriatul civil: Andorra, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia și Elveția.
De cealaltă parte, țările care nu oferă nicio formă de uniune între persoane de același sex sunt: România, Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia și Muntenegru nu oferă nicio formă de uniune între persoane de același sex.
De asemenea România deţine un loc codaş în Europa în privinţa drepturilor acordate homosexualilor.
”Anult recut ILGA-Europe, o organizație pan-europeană care militează pentru drepturile LGBT dădea publicitiății indexul Rainbow Europe 2016. Dintre cele 49 de state analizate, România se situează pe locul 34 având drept criterii de evaluare legislaţia, discriminarea, atmosfera ostilă de care se lovesc membrii comunităţii LGBT. O pondere importantă este acordată protecţiei familiei bazate pe cupluri de acelaşi sex. Indexul Rainbow Europe 2016 este deschis de Malta (87,75%), Belgia (81,85%) şi Marea Britanie (81,44%), iar pe ultimele locuri se clasează Armenia (7,20%), Rusia (6,55%) şi Azerbaidjan(4,85%).
Multiple studii internaționale arată că procentul de persoane care se declară ca aparținând comunității LGBT dintr-o țară variază între 5% și 10% din totalul populației, în funcție de libertățile de care dispun.
MozaiQ este o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, asexual) din România.
Sursa: Pro TV
Etichete: casatorie, mars, miting, gay, homosexuali, parteneriat civil,
Dată publicare:
19-10-2017 12:28