A inceput scoala, au inceput si chetele facute de profesori. Cati bani incaseaza fara chitanta
Oricat s-ar vaita autoritatile ca niciodata nu au destule fonduri pentru educatie, in aceste zile se scurg sute de mii de euro catre scolile din Romania.
Sunt bani pe care parintii ii dau profesorilor si invatatorilor fara chitante, pentru ca elevii sa se bucure de conditii civilizate.
Sumele sunt investite in repararea claselor, dar si pentru curatenie, televizoare sau albume foto, desi abia a inceput anul scolar.
Asta in conditiile in care legea spune clar ca invatamantul este gratuit si nimeni nu are dreptul sa faca tot soiul de chete.
In fiecare toamna dascalii s-au invatat sa ceara bani pentru varuit, mocheta, parchet televizor, imprimata, jaluzele, aer conditionat, album foto, sistem de karaoke sau cadouri de Craciun si Paste, iar lista poate continua la nesfarsit. Vor nu vor, parintii cotizeaza si ofteaza.
Se mai adauga si banii stransi separat pentru fondul clasei si cel al scolii, care ar trebui sa fie folositi fix pentru reparatii si dotari. Dar se pare ca nu sunt niciodata de ajuns, desi nimeni nu spune cum sunt impartiti de fapt.
Cei care fac asta ignora legea si merg pe principiul ca un parinte ar face orice pentru copilul sau.
Reprezentantii ministerului spun clar ca dascalii pot solicita diverse sume pentru fondul clasei, dar nu au voie sa constranga pe nimeni.
Pana o sa vedem primul profesor sau director care isi pierde painea pentru ca cere bani, romanii cotizeaza intre 300 si 600 de lei pe langa ce au dat pe rechizite, uniforme, caiete si culegeri.
Un calcul simplu arata ca intr-o clasa in care invata 20 de elevi, cheltuielile parintilor variaza intre 6000 si 12.000 de lei pe an.
La nivelul unei scoli cu 200 de copii se strang astfel intre 60000 si 120000 de lei anual. Adica peste 26.000 de euro.