Suparati ca nu li s-au marit salariile de 5 ani, angajatii Metrorex au iesit in strada sa protesteze

Ultima actualizare: 09-03-2013 07:03
protest metrorex

In plus, liderii sindicali sustin ca proiectul de trecere a metroului de la Ministerul Transporturilor la primaria municipiului Bucuresti se face in secret, fara consultarea lor.

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ca nu va discuta cu protestatarii de la Metrorex cat timp sunt in strada si a aratat ca nu a luat decizia de a trece Metrorex in subordinea Primariei Capitalei, ci doar sunt discutii si ca nu a pus nicio clipa problema diminuarii salariilor acestora.

"Nu voi negocia niciodata atat timp cat sunt oameni in strada. M-am intalnit si ieri cu conducerea sindicatelor de la Metrorex, ma voi intalni si maine, dar nu astazi, pentru ca eu consider ca lucrurile nu trebuie discutate sub presiune", a precizat, miercuri, Relu Fenechiu, intrebat in legatura cu protestele sindicalistilor de la metrou.

El a aratat ca, daca va lua decizia ca Metrorex sa treaca in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, aceasta hotarare va fi numai dupa ce vor fi discutii si negocieri cu partenerii sociali.

"Deocamdata pe mine ma intereseaza, ca ministru, in primul rand sa gasesc solutii pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 si nu am pus nicio clipa problema diminuarii salariilor muncitorilor de la Metrorex si atat timp cat o sa fiu acolo si o sa pot, nici nu o sa o pun vreodata", a adaugat Fenechiu.

El a mai spus ca nu exista un termen pentru acest lucru si nu a spus ca va lua o asemnea decizie.

"Exista doar discutii privind dezvoltarea unei Autoritati Metropolitate de Transport care sa asigure un transport civilizat in interiorul Bucurestiului si sa asigure legaturi cat mai bune intre Bucuresti si localitatile invecinate", a adaugat Fenechiu.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca, in viziunea sa, metroul ar trebui sa fie in subordinea muncipalitatii. "In viziunea mea, daca ma intrebati, luand modelele de succes din lume, la Londra, la Paris, metroul este in subordinea municipalitatii", a adaugat Fenechiu.

Sindicalistii de la metrou vor protesta miercuri in fata Ministerului Transporturilor, de unde vor pleca in mars spre Piata Victoriei, nemultumiti ca nu vor fi majorate salariile, dar si de proiectul privind trecerea Metrorex in subordinea municipalitatii, a anuntat marti liderul USLM, Ion Radoi.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a spus ca protestatarii vor veni miercuri, in jurul orei 12.30, in fata Ministerului Transporturilor, apoi vor pleca in mars spre Piata Victoriei. Radoi a precizat ca sindicalistii de la metrou sunt sustinuti de cei de la CFR si de la RATB.

Radoi a mai spus ca pentru actiunile de la Ministerul Transporturilor (MT) si Palatul Victoria nu au autorizatie si spera ca protestatarii sa nu fie amendati, precizand ca a obtinut doar un acord verbal de la Politie si Jandarmerie.

Liderul USLM a declarat ca, in conditiile in care contractul colectiv de munca expira in 31 martie, sindicalistilor li s-a spus ca fondul de salarii este acelasi ca cel din 2012, "care de fapt este acelasi ca in 2008".

Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primaria Capitalei. Radoi a precizat ca acest proiect prevede ca angajatii de la Metrorex vor fi salarizati ca bugetari, ceea ce ar insemna diminuarea salariilor.

Ion Radoi a mai spus ca dupa 1 aprilie se poate ajunge pana la greva generala la metrou, daca sindicalistii nu vor putea negocia contractul colectiv de munca.

In urma cu o luna, presedintele USLM declara ca bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex in 2013 este de 8,5 ori mai mic decat cel de anul trecut, cand suma alocata companiei a fost de 750 de milioane de lei. Radoi spunea ca daca suma alocata nu va fi majorata, compania va avea de suferit.

Liderul USLM mai spunea ca pe 31 martie expira contractul colectiv de munca si ca, in acest context, Metrorex nu poate suporta diminuarea altor drepturi. El preciza ca angajatii au renuntat la al treisprezecelea salariu si la primele oferite in cazul sarbatorilor legale, dar nu mai accepta alte diminuari salariale, cu atat mai mult cu cat Guvernul anunta in prezent o serie de mariri de taxe si scumpiri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO