Sufera de autism dar a reusit sa ajunga student la Stiinte Economice. Sute de romani au iesit in strada pentru cei ca el
O statistica ingrijoratoare facuta la nivel mondial scoate la iveala un adevar dureros. Un copil din 68 sufera de autism.
Daca in strainatate sistemele de sanatate ale tarilor dezvoltate aloca sume importante pentru diagnosticare si terapie, in Romania sprijinul statului este ridicol. Greul il duc familiile si asociatiile nascute din nevoie parintilor de a-si ajuta copiii.
Cum duminica este ''Ziua Internationala de Constientizare a Autismului'' rudele celor care traiesc aceasta drama au iesit in strada sa-si spuna amarul.
In urma cu 18 ani, Gabriela Plopeanu din Brasov a aflat gemenii ei au autism. Abia implinisera doi ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gabriela Plopeanu: "Atunci simti ca se naruie tot si nu incerci sa vezi viitorul. Asta e socul cel mai mare - ai senzatia ca ai ajuns la capat de drum."
A fost inceputul unei lupte pe care mama a dus-o cu o tenacitate incredibila. A citit despre boala si a aflat ca exista specialisti si terapii cu rezultate spectaculoase. A infiintat o asociatie, a strans donatii si a adunat in jurul ei copii cu acelasi diagnostic. Rezultatele nu au intarziat.
Robert este acum student la Stiinte Economice in Cluj. E cel mai bun din anul intai: a terminat sesiunea cu cinci de 10 si un 9.
Robert Plopeanu, diagnosticat cu autism: "In principiu vreau sa lucrez in statistica, iar masterul sa il fac in strainate undeva in Europa. O dorinta de-a mea este sa plec din tara si sa vizitez tot mai multe tari."
Desi are o forma severa de autism si insotitor permanent, fratele lui Robert, Radu, studiaza artele plastice iar acum este la prima lui expozitie personala.
Gabriela Plopeanu: "Totul e intuitiv in ceea ce-l priveste pe Radu. El nu este foarte verbal. Pune suflet in tot ceea ce face, in momentul in care se apuca, nu se mai opreste pana nu termina."
Cei doi au avut o sansa pentru ca au beneficiat de terapie sustinuta datorita mamei lor. Altfel statul roman le da bolnavilor de autism o indemnizatie de handicap de o mie de lei pe luna. Dar costurile terapiei oscileaza intre 2 mii si 6 mii de lei lunar. Asadar putini parinti isi pot permite acest efort financiar.
In Romania, medicii psihiatri pot primi de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate contravaloarea a maximum 7 ore de terapie pentru pacientii cu autism. Prin comparatie, in Olanda, statul asigura fiecarui pacient diagnosticat cate un voucher lunar cu 200 de ore terapie.
De Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, sute de oameni din toata tara au iesit in strada pentru a vorbi despre aceasta drama care afecteaza mii de copii. La Sibiu, alaturi de ei s-a aflat si Carmen Iohannis.
Carmen Iohannis: "Cred ca trebuie sa-i tratam ca niste copii cu mari perspective, pentru ca asa va si fi daca ne ocupam de ei si sa-i iubim si sa-i consideram ca pe oricare alt copil. Nu trebuie sa facem nici in fel de diferenta intre ei."
Presedintia si Guvernul vor marca aceasta zi. Palatul Cotroceni si Palatul Victoria vor fi iluminate in albastru in timpul noptii, in semn de solidaritate cu persoanele cu autism. Un gest simbolic insa fata de nevoile concrete si urgente ale familiilor care trec prin acest calvar.