Studiu Banca Mondiala: 300 de milioane de euro, spaga la medici intr-un an
Chiar si ministrul sanatatii isi asuma acest studiu. Oficialul confirma ca 90% dintre pacientii chinuiti si saraci dau bani de teama ca medicul n-o sa se uite la ei.
Conform celor care au realizat studiul dupa ce au discutat cu diversi bolnavi, doar 11% dintre romanii care s-au prezentat cu plicul la spital au simtit ca trebuie sa faca asta pentru ca au fost multumiti si s-au insanatosit.
"Foarte multi pacienti simt ca aceasta plata e necesara ca o conditionalitate a efectuarii serviciului medical ceea ce e o problema a sisitemul sanitar", a declarat Attila Cseke, ministrul sanatatii.
Stim cu totii ca fenomenul exista, insa interesant e ca de o vreme nici doctorii nu se mai ascund, insa se jura ca nu conditioneaza de o anumita suma actul medical. Este adevarat ca nu le baga nimeni mana in buzunar cu forta, completeaza bolnavii, dar pe de alta parte nimeni nu are curajul sa renunte la sfanta spaga.
Ministrul sanatatii admite ca, in sistemul de sanatate, lefurile sunt ridicole, dar considera ca banii medicilor depind si de coruptia din sistem.
Concret, acelasi document al Bancii Mondiale arata ca medicamentele necesare in institutiile de sanatate din Romania nu se cumpara neaparat pe baza eficientei lor, ci pentru ca multi manageri sau doctori pot creste vanzarile unei anumite companii printr-o simpla semnatura. Desigur, nu gratuit.