Studiu: Aproape un sfert dintre copiii de 14 ani din Romania fumeaza zilnic. Masurile pregatite de Ministerul Sanatatii
Desi suntem mult mai putin expusi la fumul de tigara, numarul celor care fumeaza a crescut. Si din pacate aproape un sfert dintre copiii de 14 ani fac asta in fiecare zi.
Statisticile vin de la Ministerul Sanatatii, care a prezentat joi strategia ''2035 prima generatie fara tutun''. Printre masurile care ar putea fi implementate in viitorul apropiat este si cea care ar putea sa ii oblige pe vanzatori sa se licentieze daca vor sa comercializeze produse din tutun.
Nu se mai fumeaza in locurile publice din Romania de un an si trei luni, iar legea este respectata in majoritatea restaurantelor, cluburilor si barurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea numarul celor care fumeaza tigari, trabuc, pipa sau narghilea a crescut din 2014 pana acum cu un procent. Nu pare mult, dar 1% se traduce prin aparitia a zeci de mii de noi fumatori, multi dintre ei minori.
Un sfert dintre copiii cu varsta intre 10 si 18 ani au incercat sa fumeze. 14% dintre cei care au 15 ani fumeaza zilnic, iar statisticile arata si ca mai mult de jumatate dintre romani s-au apucat de fumat inainte de majorat.
Motivul, spun cei care lupta impotriva fumatului, sunt preturile accesibile si faptul ca minorii reusesc sa cumpere pachete de tigari chiar daca este ilegal.
Asa ca autoritatile au o noua strategie pe care au numit-o ''2035 prima generatie fara tutun''. Nu se mai apeleaza la imagini socante cu oameni care s-au imbolnavit din cauza fumatului, ci sunt vizati producatorii si vanzatorii de tigarete. Marfa va fi urmarita de la fabrica la magazin, iar de vandut ar putea sa nu mai poata vinde oricine.
Medicii vor sa mearga si in scoli si sa le explice copiilor cat de nociv este fumatul.
Rares Trisca, secretar de stat MS: "Noua lege a Sanatatii isi doreste sa eficientizeze toate programele nationale printre care si cele care se refera la controlul tutunului'.'
Fumatorii care vor sa fie ajutati sa renunte la acest viciu pot suna la numarul 0800878673 si vor fi inclusi in programul STOP FUMAT!