Studiu: 90.000 de români sunt sclavi. În ce țări sunt traficați

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 09 August 2018 07:04
Categorie: Social

În România există aproape 90.000 de sclavi. Vorbim despre persoane obligate să muncească pe bani foarte puţini, oameni obligaţi de proxeneţi să se prostitueze ori parteneri care sunt forţaţi să rămână în căsătorii abuzive.

Informaţiile sunt furnizate de Indexul Global al Sclavagiei şi plasează ţara noastră pe locul 19 în rândul statelor europene în care este monitorizat acest fenomen. Cei de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane admit că românii sunt traficaţi în special în Occident,  dar afirmă că datele din această analiză sunt mult mai mari decât cele oficiale.

Global Slavery Index, adică Indexul Sclaviei Globale, este o organizaţie mondială care monitorizează acest fenomen şocant pentru mileniul trei.

Potrivit studiului, din 50 de ţări europene, ţara noastră este pe locul 19 cu 4 sclavi la mia de locuitori. Pe primele locuri sunt Turkmenistan şi Belarus cu 10 sclavi la mia de locuitori.

Ţările din vestul Europei, Italia, Spania, Germania, Luxembourg, se află după noi cu aproape 2 sclavi la mia de locuitori.

Ţara noastră este la acelaşi nivel din 2016, arată indexul. La nivel internaţional suntem pe locul 86 din 167.

Indexul ia în considerare câteva tipuri de sclavie: munca prost plătită, traficul de persoane, femeile prinse în căsătorii abuzive şi aşa numita sclavie a împrumuturilor.

Astfel de situaţii au fost descoperite la Berevoieşti, Argeş, în 2016, când poliţia a găsit 40 de persoane ţinute în lanţuri şi obligate să muncească.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane susţin că cifrele reprezintă o estimare statistică mult prea mare faţă de datele oficiale pe care le deţin, iar fenomenul ar fi în scădere în România. În plus, o mare parte a sclaviei ar avea loc în Vest, în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Mihai Şerban, ofiţer al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane: "Anul trecut, 662 de victime, mai puțin decât anii trecut. În afara unei nevoi pe care noi o numim cerere, traficul de persoane nu ar exista."

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a declarat că va încerca să eradicheze mafia din Sudul Italiei, dar susţine că dacă nu ar exista români, bulgari sau polonezi disperaţi care poţi fi exploataţi, fenomenul ar dispărea.

"Există o criminalitate mafiotă pe care intenţionez s-o eradichez stradă cu stradă, sat cu sat, prin toate mijloacele legale. Dacă n-ar exista mii de oameni disperaţi pe care să-i exploateze, atunci lor le-ar fi fost mai greu să facă afaceri", a spus Matteo Salvini.

La nivel global sunt peste 40 de milioane de persoane aflate în sclavie modernă. 70 la sută sunt femei, 30 la sută - bărbaţi.

Peste 400.000 de oameni, ţinuţi în sclavie în SUA. Ţara unde 1 din 10 locuitori e sclav
Peste 400.000 de oameni, ţinuţi în sclavie în SUA. Ţara unde 1 din 10 locuitori e sclav
VIDEO PROTVPLUS.RO
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii
mos craciun
Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la Ambasada dechisă la Mogoșoaia. Dorințele copiilor
Spectacol caritabil organizat pentru a finaliza lucrările la o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți
Pompier cu uniforma udă, în ger, imediat după o intervenție. Imaginea virală pe internet
A apelat la o agenție matrimonială pentru a-și găsi jumătatea. Cât costă serviciile
Cele mai bune rețete de turtă dulce și ciocolată de casă
Untura, tot mai prezentă în restaurante și magazine. Ce spun nutriționiștii despre ea