Românii sclavi în spălătoriile auto din UK plătesc cu viața pentru salariul minim. Cazul lui Laurențiu


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 17 Iulie 2018 18:17
Categorie: Stiri externe
spălătorie auto

Spălătoriile auto din Marea Britanie tind să fie extrem de competitive când vine vorba de prețurile practicate, dar sunt, de asemenea, asociate cu sclavia modernă.

The Guardian prezintă cazul românului Sandu Laurențiu (foto), care, în august 2015, după tura prelungită la o spălătorie auto din estul Londrei, își făcea duș în apartamentul plin de șobolani oferit de angajatorul său. Shaip Nimani, în vârstă de 53 de ani, originar din Kosovo, s-a conectat ilegal la rețeaua de electricitate și a improvizat instalația, fără să izoleze firele. În baia umedă, Laurențiu a fost electrocutat și a murit.

Moartea românului de 40 de ani a readus în prim plan îngrijorarea cu privire la condițiile de lucru din mii de spălătorii de mașini din regat, în care sunt angajați, de regulă, migranți. Clienții plătesc doar 5 lire, dar angajații sunt exploatați pentru salariul minim pe economie: muncesc cel puțin 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. De multe ori, aceștia nici măcar nu au contracte legale de muncă, fiind angajați ”la negru”.

Anul trecut, Nimani a fost condamnat la 4 ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru omor din culpă în cazul morții lui Laurențiu. Dar, la trei ani după moartea acestuia, autoritățile cred că au de-a face cu un fenomen generalizat.

Raidurile la spălările de mașini suspectate sunt tot mai frecvente. Un raid de la sfârșitul lunii iunie la o spălătorie din Newport, din sudul Țării Galilor, s-a încheiat cu o tragedie, când muncitorul sudanez Mustafa Dawood, în vârstă de 23 de ani, a fugit pe acoperișul unei fabrici vecine, a căzut și a murit.

După calcule amănunțite, autoritățile britanice au ajuns la concluzia că un spălat de mașină care costa mai putin de 6 lire sterline ar putea avea în spate sclavia modernă.

Sclavia modernă practicată la spălătoriile de maşini din Marea Britanie reprezintă principalul motiv de preocupare al celor care sună la linia antisclavie din această ţară, potrivit Reuters.

Aceste apeluri au dus la 400 de sesizări către poliţie şi autorităţile locale, a şasea parte din cele 2170 de presupuse victime fiind români, a constatat organizaţia antitrafic Unseen.

Potrivit unui raport al organizaţiei, în total circa un sfert dintre potenţialele victime ale sclaviei anunţate la linia telefonică specială provin de la spălătorii de maşini, care depăşesc astfel şantierele, saloanele de manichiură şi fermele.

Se crede că mii de lucrători de la spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt sclavi, fiind în majoritate bărbaţi atraşi din Europa de est, îndatoraţi, forţaţi să muncească în condiţii lipsite de securitate, lăsaţi fără documente şi supuşi la ameninţări, abuzuri şi violenţă.

Prin campanii ale poliţiei şi organizaţiilor de caritate, dar şi printr-o nouă aplicaţie de telefonie mobilă, şoferii sunt încurajaţi să anunţe dacă au suspiciuni, iar în aprilie a fost lansată o anchetă parlamentară privind acest fenomen.

"Raportul subliniază importanţa crucială ca toată lumea să poată recunoaşte semnele sclaviei şi exploatării şi să fie dispusă să le raporteze", a subliniat Andrew Wallis, directorul Unseen.

"Dacă mergeţi la o spălătorie de maşini şi cei care vă spală maşina nu poartă echipament de protecţie, dacă par retraşi, nu vor să ia bani şi dacă preţul e prea mic, toate acestea ar trebui să tragă un semnal de alarmă", a explicat Wallis.

Marea Britanie este considerată lider internaţional în combaterea sclaviei moderne, după ce a adoptat în 2015 o lege în acest sens cu câteva luni înainte ca Naţiunile Unite să adopte obiectivul de a se pune capăt muncii forţate şi sclaviei până în 2030. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sandu Laurențiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
spălătorie auto Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Guardian

Românii, sclavi în spălătoriile de mașini din Marea Britanie. Ce pățesc angajații
Românii, sclavi în spălătoriile de mașini din Marea Britanie. Ce pățesc angajații
Sentințe în cazul sclavilor din Berevoiești. Pedepsele primite de cei 7 inculpați
Sentințe în cazul sclavilor din Berevoiești. Pedepsele primite de cei 7 inculpați
VIDEO PROTVPLUS.RO
Trump - Twitter - CNN
Ce spun analiştii despre dependenţa lui Trump de Twitter. "Un simţ al realităţii deformat"
Propunerea vicecancelarului austriac pentru nepoata unui magnat rus: „Am mai făcut asta”
Theresa May le promite parlamentarilor britanici o ofertă „îndrăzneață” privind Brexitul
Momentul în care un ecran uriaș din Times Square ia foc. VIDEO
Rusia și Turcia vor produce împreună un sistem antirachetă. „Nu dăm înapoi”
Poziții din Siria, vizate de rachete israeliene. Al doilea atac din ultimele două zile
matteo salvini
Extremiști din 12 țări și-au dat întâlnire la Milano. Pun la cale schimbări majore în UE
50.000 de persoane, tratate de boli cu o „soluție miraculoasă” pe bază de înălbitor
Tensiuni SUA - Iran. Mesaj sfidător de la Teheran după ce America a trimis trupe în zonă
Patru persoane arestate pentru trafic de organe. Ce sume primeau donatorii
Vicecancelarul austriac a demisionat, după apariţia unor imagini compromiţătoare
A fost abordată pe stradă de 3 turiști. Lucrul neobișnuit pe care i l-au cerut femeii. FOTO