Dramele nestiute ale studentilor de la cele mai bune universitati din lume. Un studiu arata ca 1 din 10 s-a gandit la suicid

06-10-2014 22:32


studenti Cambridge

Au avut performante de cand se stiu, s-au diferentiat fata de restul colegilor in timpul liceului si au ajuns la cele mai bune universitati din lume. Cu toate acestea, povestile studentilor de la universitatile Cambridge si Oxford sunt ingrijoratoare.

“Intotdeauna am fost ceea ce ei numeau un student constiincios. In 2011, la 18 ani, aveam note maxime, rezultate in diferite competitii sportive si o gramada de prieteni. Am fost presedinta mai multor cluburi si asociatii de studenti. Am intrat la Universitatea Cambridge. Din toate punctele de vedere, lucrurile se indreptau intr-o directie buna”, spune Morwenna Jones, potrivit The Guardian

Morwenna Jones, o studenta de top de la Universitatea Cambridge are curajul sa isi aminteasca prin ce a trecut in timpul studentiei.

“Dupa un an si jumatate, am cedat. Nu mai eram studentul talentat si ambitios doar pentru ca lucram opt ore si citeam 800 de pagini pe zi. La Cambridge, toti pe care ii stiam puteau face asta. Nu mai eram speciala”, a explicat Morwenna Jones.

Chiar daca obtin rezultate impresionante, sunt admisi la cele mai bune universitati din lume si pare ca au la dispozitie absolut tot ce isi doresc, drama prin care multi studenti trec este din ce in ce mai des intalnita.

La scurt timp de la admiterea la cursurile Universitatii Cambridge, Morwenna Jones a renuntat la studii, simtind ca nu mai poate face fata presiunii. “Cand parintii au venit sa ma ia din campus, nu mai iesisem din camera mea de doua saptamani. Doi ani m-am chinuit in numele perfectiunii, neputand sa ma acomodez cu ideea ca nu sunt cea mai buna. Imediat au aparut si depresia si bulimia”.

Anul trecut, un sondaj realizat de publicatia studenteasca The Tab a scos la iveala cifre ingrijoratoare. Potrivit studiului, 21 la suta dintre studentii de la universitatile Cambridge si Oxford au fost diagnosticati cu depresie, in timp ce alti 25 la suta cred despre ei ca sufera de depresie.

O alta cercetare realizata de aceasta data de Uniunea Nationala a Studentilor, realizata pe un esantion de 1.200 de studenti, arata ca 20 la suta dintre tineri cred ca au o problema grava de sanatate, iar unu din zece se gandeste si la un posibil suicid. In aceste conditii, serviciul de asistenta sociala din cadrul universitatii Cambridge estimeaza un numar de 50-60 de acte de suicide pe an in cadrul campusului.

Katt Parkins, un alt student de top povesteste despre aceeasi drama pe care a trait-o de-a lungul anilor. “M-a afectat toata viata”, explica Katt Parkins atunci cand vorbeste despre tulburarile de alimentatie pe care le-a capatat inca din timpul scolii, la varsta de 11 ani. “Ori faceam ceva perfect, ori nu mai faceam nimic”, spune studenta.

Comunitatea “Oxbridge”, formata din cele doua campusuri universitare de top Cambridge, respectiv Oxford, este cunoscuta pentru studentii foarte determinati care locuiesc intr-un mediu cu o veche traditie academica.

Din acelasi motiv, Nicola Byrom, o fosta studenta la Oxford, a pus bazele fundatiei caritabile “Student Minds” (Mintile Studentilor), imediat dupa ce a terminat studiile. Dupa ce a suferit de o depresie puternica, a vrut sa ofere sprijin si altor persoane care trec prin aceleasi probleme.

“Este cu certitudine o problema veche, cea a problemelor de sanatate in randul studentilor de la Cambridge si Oxford. Traind intr-o comunitate de oameni competitivi este foarte usor sa dezvolti astfel de tulburari mentale si de alimentatie”, povesteste Nicola Byrom.

Meredith Leston si-a dedicat intreaga existenta studiilor medicale neurologice. Cu toate acestea, depresia dezvoltata in timpul facultatii i-a pus mari semen de intrebare. “Mi-am dat seama ca ceva nu e in regula atunci cand incercam sa citesc dar gandul imi zbura in alta parte. Ma simteam pierduta”.

Nici Elise Morton nu a scapat de aceeasi depresie. Studenta la Cambridge, Elise isi aminteste ca se simtea distrusa, insa fara niciun motiv. “Atunci mi-am dat seama ca viata mea e mai importanta. Si cu toate astea plangeam in fiecare zi”, recunoaste tanara. A luat o pauza, si s-a intors inapoi la studii dupa ce a fost internata intr-un centru specializat.

“Cand am revenit, eram agitata. Simteam ca sunt un exemplu pentru ceilalti studenti, dar nu stiam daca voi putea accepta izolarea de restul studentilor pe care nu ii mai cunosteam. Am luat o carte din biblioteca si m-am asezat intr-o cafenea din campus. Am inceput sa lucrez la un eseu pentru unul din cursuri. Dupa patru ore, fara sa simt trecerea timpului, am realizat ca era pentru prima oara cand imi facuse placer sa citesc o carte de cand eram studenta la Cambridge”.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO