Strainii dau milioane de euro pe produsele bio romanesti de care noi nu ne atingem
Desi produsele bio au cea mai mare crestere a vanzarilor de pe toata piata de alimente, preturile intretin un paradox des intalnit la noi: cele fabricate in tara sunt mai scumpe decat cele aduse din alte tari.
In timp ce romanii trec in goana pe langa rafturi, strainii dau sute de milioane de euro pe marfurile autohtone si in multe cazuri vin chiar aici sa si le faca singuri.
Comerciantii de produse bio au vanzari mai mari cu 20% de la an la an. Si Denis Thomas ar vrea sa urce pe acest val. Francezul produce langa Buzau licori bio din struguri crescuti departe de chimicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vinurile de aici pleaca la export, asa cum se intampla cu 80% din produse bio facute in Romania.
De altfel, vanzarile de lactate, soia, sucuri, carnati sau nuci romanesti sunt de aproape cinci ori mai mari decat importurile. Se bucura de toate aceste bunatati in special americanii si japonezii, pentru ca putini dintre noi isi permit sa se hraneasca doar eco.
De exemplu, un borcan cu miere curata costa 33 de lei. Este de doua ori mai scumpa ca cea nemteasca.
Asta este si motivul pentru care doar 3% din terenul arabil din Romania a fost convertit in teren bio. Acelasi lucru se intampla si in zootehnie. Putin peste 10.000 de vite dau lapte ecologic.
Si totusi de anul acesta statul este dispus sa achite 50% din costurile exportatorilor care vor sa isi promoveze alimentele. Peste 3.000 de producatori bio au cerut atestat in 2011, cifra lor ajungand acum la 7.460.