Statul incearca sa gaseasca solutii pentru orfanii aflati in grija statului separati. Exemplul dureros dat de trei frati
O treime din orfanii Romaniei ajunsi in grija statului traiesc separat de fratii lor, arata un studiu ingrijorator realizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, impreuna cu mai multe ONG-uri.
Pericolul, atrag atentia psihologii, este cu atat mai mare cu cat acesti copii, deja traumatizati de despartirea de parinti, raman marcati pe viata. Autoritatile incearca sa gaseasca solutii.
Coplesita de greutati, dupa ce i-a murit sotul, o mama a renuntat la copiii ei. Au ajuns in grija statului, care i-a impartit. Doi sunt impreuna, in grija unui asistent maternal. Al treilea a ramas la orfelinat.
Astazi, el are 17 ani si este dupa gratii. Fratii lui mai mari, in schimb, au reusit sa-si faca un rost in viata: fata a treminat dreptul, iar baiatul lucreaza in strainatate.
Cazul arata ca un copil aflat in grija statului are mai putine sanse de a se interga in societate fata de cel crescut cu afectiune, intr-o familie sau de un asistent maternal.
Pentru frati, lucrurile sunt si mai complicate. Separarea este inca un factor care le afecteaza dezvoltarea, sunt de parere psihologii.
"In clipa in care sunt separati, isi pierd acest factor de rezilient, acest factor de vindecare si atunci copiii, de foarte multe ori, dezvolta tulburari comportamentale si emotionale", spune Daniela, psiholog.
Aproape jumatate din orfanii aflati in grija statului au cel putin un frate sau o sora. O treime traiesc despartiti unii de altii.
Diana Potaru, director Asociatia SOS Satele Copiilor Romania:
"In momentul in care ii separi si de frati, care sunt singura familie care a ramas, practic nu faci decat sa repeti trauma."
Sunt si cazuri fericite. Patru frati, abandonati de mici de catre mama, au avut norocul sa fie preluati de o casa de tip familial, unde sunt ingrijiti de o mama sociala.
"Noi suntem aici o familie si e de o importanta enorma ca ei sa fie uniti. Ei deja vin dintr-o trauma puternica de a fi despartiti", spune mama sociala.
Autoritatile incearca sa transforme acest caz intr-un exemplu. Problema este ca asistentii maternali nu au posibilitatea sa preia 2 sau 4 copii. Ce solutii sunt?
Elena Tudor, director general Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptii: "Solutia ar fi urmatoarea: sa identifici doi asistenti maternali din aceeasi localitate, astfel incat ei sa fie foarte aproape."
Este insa o cale lunga pana ca sistemul de protectie a copilului sa fie pus la punct.