Ajutorul primit de 19 tineri, care riscau sa ajunga pe strazi. "Un nou inceput in viata"


Ultimul update: Vineri 23 Septembrie 2016 07:00
Data publicarii: Marti 20 Septembrie 2016 17:12
Categorie: Stiri Sociale

19 tineri din Maramures, care au trait in ultimii ani in centre de plasament si riscau sa ajunga in strada, au avut marti parte de cel mai frumos cadou din viata lor.

Fundatia "Hope and Homes for Children" le-a oferit fiecaruia cate o garsoniera in care vor putea sta timp de doi ani, pana cand isi vor gasi un loc de munca si vor reusi sa se intretina singuri. O echipa de specialisti ii va monitoriza si ii va sprijini. Anual, peste 3.000 de tineri parasesc sistemul de protectie a copilului si putini dintre ei se integreaza in societate.

Cele 19 garsoniere au fost deja ocupate de tinerii din Maramures care au parasit centrele familiale si care de marti vor avea o noua casa. Norbert a ajuns la casa de copii la doi ani, dupa ce parintii lui au divortat.

Norbert Bella, 26 de ani: "Un nou inceput in viata. E greu pentru un tanar care iese, neavand nimic si acum ne impulsioneaz sa ne facem ceva al nostru."

Ionut si Calin sunt prieteni. Ionut a fost abandonat de parinti dupa nastere si a ajuns in grija statului, iar Calin si fratele lui mai mic au fost nevoiti sa plece de acasa dupa ce mama lor s-a recasatorit.

Calin Nemes: "Bunica a murit si maica-mea s-a casatorit. Mi-a fost greu, dar am incercat sa ma tin tare si pentru fratele meu."

Pasionati de muzica, ei au primit de la Dragos Bucurenci un mixer, un sintetizator, un microfon si o statie.

Irina a fost abandonata la nastere, apoi a fost crescuta de o doctorita pana la sase ani. Cand binefacatoarea ei a murit, ea a ajuns la casa de copii.

Irina Pintoi: "Imi pare bine de tot ce mi s-a dat. Mi-am realizat si eu un vis. Vreau sa-mi fac si eu familie."

Tinerii au primit si primele sfaturi despre cum sa se gospodareasca.

Chef Adrian Hadean: "E foarte importat ca in frigider sa nu aveti mai mult de cinci grade Celsius. Temperatura cea mai buna: pana la patru grade Celsius, pentru ca incarcatura bacteriana stagneaza."

Dragos Bucurenci: "Fundatia ii gazduieste vreme de sase luni pentru a invata acele abilitati de care au nevoie in viata, e vorba de capacitatea de a se gospodari, de a se prezenta la un interviu pentru a porni cu dreptul in viata."

In fiecare an peste 3.000 de copii ies din zona institutionalizata in tara noastra si adesea nu stiu incotro s-o ia.

Stefan Darabus, director regional "Hope and Homes for Children": "Vor putea beneficia de un loc pe care sa-l numeasca acasa. Fiecare va avea cate o garsoniera si vor putea sa stea in medie doi ani pana reusesc sa-si faca un rost."

Garsonierele oferite acum de fundatia "Hope and Homes for Children" vor fi preluate apoi de Serviciul Public de Asistenta Sociala.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO