Primaria Capitalei plateste 6 milioane de lei pentru o statuie a Printului Rainier de Monaco. Locuitor: "Habar n-am cine e"
Primaria Bucurestiului va plati 6 milioane de lei pentru o statuie dedicata Printului Rainier al III-lea de Monaco.
Monumentul este aproape finalizat si va fi amplasat in acest an in Parcul Circului. Printul Rainier a condus Principatul Monaco, aproape 56 de ani, si organiza un renumit Festival de Circ.
Proiectul statuii Printului Rainier de Monaco a fost aprobat de primaria Capitalei inca din 2011, cand primar era Sorin Oprescu. Dar initiativa a venit din partea guvernului Boc, printr-o hotarare de guvern din acelasi an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Monumentul va fi amplasat in zona din Parcul Circului. Ansamblul monumental va cuprinde, insa, pe langa aceasta statuie si 7 statuete de bronz ce vor reprezenta numere de circ la marime naturala.
Acest ansamblu va costa aproximativ 6 milioane de lei. Cei care stau in zona Circului nu au auzit de Printul Rainier si nu inteleg de ce va avea un monument in Bucuresti.
Locuitor: "Habar n-am cine e. Nu stiu. A facut ceva pentru parcul asta? "
Reporter: Ce va spune acest nume?
Locuitor: Nu pot sa va precizez ce spune, dar daca este vreun ansamblu, nu deranjeaza cu nimic"
Printul Rainier de Monaco si-a condus tara 56 de ani, devenind unul dintre cei mai longevivi monarhi din istoria Europei. A fost extrem de popular si datorita casniciei sale cu actrita Grace Kelly. Din iubirea lor s-au nascut printul Albert de Monaco si surorile sale, printesele Caroline si Stephanie.
Creatorul ansamblului este artistul Ionel Stoicescu, un apropiat al autoritatilor bucurestene. El a mai realizat si bustul lui Mihai Eminescu, amplasat in 2003 in Parcul National sau bustul lui Caragiale, amplasat in 2002 in Parcul Motodrom.
Tot sculptorul Ionel Stoicescu a realizat si monumentul parintilor uniunii europene, format din 12 portrete de bronz si inaugurat pe 9 mai 2006. intre timp, insa, aceasta zona din parcul Herastrau a devenit cunoscuta drept "La capatani".
Turistii straini nu inteleg nimic din statuile noastre. Pentru ca descrierile lor sunt afisate doar in limba romana.
Capitala noastra s-a umplut de monumente in ultimii ani. Vor mai aparea in Bucuresti si o statuie dedicata lui Constantin Brancoveanu si un bust al lui Vlad Tepes, care vor costa impreuna 4,4 milioane de lei.
In plus, primaria va plati o jumatate de milion de lei pentru reconditionarea Ansamblului statuar Caragialiana, inaugurat in urma cu doar 6 ani, cu 5,5 milioane lei.
In general, Administratia Monumentelor din cadrul Primariei Capitalei decide ce monumente noi apar in Bucuresti si unde vor fi amplasate. Dar initiative au venit si din partea primarului general sau a consiliului municipal.