Cancerul de san este perfect curabil. Femeile trebuie sa mearga anual la medic pentru o ecografie

Dată publicare: 14-10-2014 10:03
Dată actualizare: 17-10-2014 07:19


Nu se cunosc cauzele, dar stim cu siguranta ca investigatiile regulate sunt singura metoda de preventie. Este vorba despre cancerul de san, cea mai frecventa maladie oncologica in randul femeilor.

Descoperita in stadii incipiente, boala e perfect curabila.

Riscul de cancer de san creste in absenta sarcinilor, daca ati luat de-a lungul timpului tratament cu hormoni estrogeni si daca aveti rude de gradul 1 diagnosticate cu aceasta boala. Totusi, exista preventie.

Inca de la varsta de 20 de ani este indicat sa faceti macar o data pe an o ecografie de san plus axila. Dupa 40, mai mergeti o data pe an la specialist pentru mamografie. De altfel, intervalul la care veti apela la aceasta investigatie va fi stabilit de medic, in functie de riscuri.

O leziune canceroasa incipienta beneficiaza in primul rand de interventie chirurgicala, iar ulterior tramtentul este personalizat. La ora actuala, testarile genetice pot evalua perfect atat tipul celor canceroase, cat si posibilitatea de a folosi chimioterapia.

Dupa terapii, este util inclusiv sfatul unui nutritionist.

Cu un tratament care respecta standardele mondiale, cancerul mamar decoperit in stadii incipiente are sanse de vindecare de 96%.