Starea plajelor si a apelor de scaldat din Romania. Care sunt cele mai bine cotate zone de pe litoralul romanesc
Daca aveti planuri de vacanta pe litoralul romanesc, ar fi bine sa stiti cum clasifica Ministerul Sanatatii statiunile, in functie de calitatea apei pentru scaldat.
Cel mai bine cotate sunt plajele din Mamaia, Navodari, Olimp si Venus, in timp ce la polul opus sunt statiunile Eforie Nord, Eforie Sud si Costinesti.
Ministerul Sanatatii a analizat calitatea apei marii din ultimele 4 sezoane, din 2012 pana in 2015, si a intocmit un clasament al statiunilor. Nisipul cel mai fin si apa cea mai curata se gasesc, potrivit raportului, in nordul litoralului - catalogat drept "excelent".
Primul loc in topul celor mai bune plaje din Romania il ocupa statiunea Mamaia, urmata de plaja din Navodari si apoi de cea din Venus. Specialistii din Ministerul Sanatatii spun ca in aceste zone calitatea apei de imbaiere corespunde normelor europene, nisipul este afanat ceea ce inseamna ca se intervine cu mijloace mecanice pentru intretinerea lui.
Tot in Mamaia, spre nordul statiunii se afla si singura plaja cu certificare "blue flag": un sistem international de clasificare care atesta calitatea nisipului si a apei de scaldat. Semn ca acolo administratorii plajelor au curatat nisipul, strang algele care au aparut la mal si au instalat cosuri de gunoi pe plaja.
Zonele de balaceala au fost catalogate drept "bune" in Jupiter, Mangalia, 2 mai si Vama Veche, si doar "satisfacatoare" in Costinesti, Eforie Nord si Eforie Sud. Inspectorii care au luat probe din apa marii au stabilit si o zona pe care trebuie sa o evitati orice ar fi: tabara Luminita din Eforie Nord.
Din cele 49 de plaje de pe litoralul romanesc una singura a primit calificativul nesatisfacator. Specialistii Ministerului Sanatatii spun ca aici atat calitatea apei de imbaiere cat si cea a nisipului lasa de dorit.
La nivelul Uniunii Europene, România se situeaza pe unul dintre ultimele locuri cand vine vorba de calitatea apelor de scaldat.