Speedy si Billy sunt primii doi caini din Romania antrenati sa gaseasca banii de contrabanda: "Obligatoriu si banii au miros"

Ultima actualizare: 29-08-2016 07:30

Speedy si Billy, primii doi caini din Romania antrenati sa gaseasca banii de contrabanda, se pregatesc sa plece in misiune prin vamile noastre.

Daca inspectorii cu "blanita" vor avea rezultate bune, oficialii ANAF vor sa mareasca numarul cainilor dresati sa descopere banii ascunsi in masini, de cei care ajung la granita.

Este si cazul lui Speedy, un ciobanesc belgian in varsta de 2 ani antrenat sa depisteze drogurile si tigarile de contrabanda, dar si banii ascunsi. El va merge prin vamile din tara si va inspecta masinile celor care vor sa treaca frontiera.

Alexandru Ionita, sef birou echipa canina Giurgiu: "El depisteaza mirosul de bani care il asociaza cu jucaria lui. Obligatoriu si banii au miros, se foloseste hartie, tot felul de cerneluri. Ganditi-va ca hartia de la dolar e facuta din canepa. Dar am avut cazuri cand cainii au reactionat inclusiv la monede."

Speedy a fost antrenat sa prinda mirosul banilor impreuna cu Billy, un alt caine de rasa, care va executa misiuni in aeroportul Otopeni. A participat la mai multe perchezitii pentru trafic de droguri si tutun si este foarte atasat de inspectorul sau.

Inspector Todut Ioan, antrenorul lui Speedy: "Acest caine a fost dresat de mine, este crescut si intretinut la domiciliul meu de catre mine, concediile le facem impreuna.Totul incepe cu o disciplina si apoi cand el memoreaza mirosurile se transforma totul intr-o joaca. Si ati observat recompensele la final, cand el gaseste, bucuria lui trebuie sa o preiau eu".

In schimb, labradorul Dinner, in varsta de 5 ani, este unul dintre cainii cu experienta, care ii ajuta pe inspectorii vamali sa gaseasca drogurile sau tigarile ascunse in diverse locuri. Numai anul acesta a participat la 28 de misiuni. Ultima a fost in vama Moravita, la inceputul lunii iunie, cand vamesii au confiscat aproape 13 mii de pachete de tigari, ascunse intr-un camion.

Alexandru Ionita, sef birou echipa canina Giurgiu: "Suntem depasiti de modul lor de a-si prepara masinile, se baga tigari si droguri in rezervoare, in butelii de gaz, in structura masinii. Sunt situatii cand cainele face marcaj la o masina si ne ia cate 2, 3 ore sa dam de acele surse de miros".

La inceputul lunii, un alt caine i-a ajutat pe inspectorii vamali sa gaseasca 117.000 de euro, bani ascunsi de doi ucrainieni care voiau sa intre in tara pe la Sighetul Marmatiei.

La centrul de instruire din Giurgiu, sunt 43 de caini antrenati pentru controlul in vamile din Romania. Anul acesta au depistat aproape jumatate de kilogram de droguri si mii de pachete de tigari.

Altii 300 de caini sunt folositi de Polita de frontiera la controalele de la granitele cu Moldova, Serbia si Ucraina.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO