Specie unica de nuferi, disparuta complet din rezervatia Baile 1 Mai. Cine este raspunzator pentru peisajul dezolant de azi
Nuferii din rezervatia Baile 1 Mai, de langa Oradea, altadata o splendoare a naturii, sunt astazi doar o amintire. Este prima data in istoria rezervatiei cand aceasta specie, unica in Romania si chipurile protejata de lege, a disparut complet.
Revoltator este faptul ca biologii au avertizat de ani de zile ca se produce o crima ecologica, insa nimeni nu a luat masuri. Zecile de pensiuni din zona au exploatat ilegal si in exces izvoarele termale, iar lacul a secat.
Pana acum cativa ani, lacul cu nuferi de langa Oradea era un loc fabulos, ramas parca de la facerea lumii. Astazi insa, peisajul este dezolant.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lacul a devenit, mai degraba, o balta. Trei sferturi din luciul apei a disparut si, odata cu el, specii unice in Europa: nuferi, rosioara lui Racovita si melcul termal.
Biologii de la Muzeul Tarii Crisurilor au sesizat pericolul de mult timp, insa autoritatile n-au luat nicio masura. Proprietarii de pensiuni din zona ar fi direct responsabili de aceasta situatie tragica, spun specialistii. Oamenii exploateaza ilegal izvoarele termale, pentru a avea permanent in casele de vacanta apa calda gratuit. Pe hartie, au aprobari doar pentru puturile de apa rece. Autoritatile nu recunoasc aceasta situatie si nici n-au verificat-o vreodata.
Nuferii frumosi de altadata si pestii care sareau voiosi deasupra apei ar mai putea fi admirati doar in cartile de botanica. Astazi, lacul mai este alimentat doar printr-un furtun de la o sonda din apropiere.