Sondaj IRES: Românii sunt îngrijorați de pandemie. 16% cunosc persoane infectate cu COVID-19

Ultima actualizare: 28-07-2020 19:40

Românii rămân îngrijorați de situația generată de pandemia de COVID-19 și de consecințele acesteia atât la nivel general, asupra țării, dar și la nivel personal, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în România.

16% dintre români cunosc persoane infectate

 

Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19, procentul celor care cunosc pe cineva care a contractat virusul rămâne destul de scăzut (16%), astfel încât puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii.

Rezultatele integrale ale sondajului sunt disponibile la finalul articolului.

76% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România. În această categorie se încadrează în proporții mai crescute femeile, vârstnicii și persoanele educate. Mai puțin îngrijorați sunt sub un sfert dintre participanții la studiu, 1 din 10 fiind deloc îngrijorați.

Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați.

Femeile, persoanele peste 51 de ani și cei cu educație scăzută, votanții Alianței USR-PLUS, cei ai PNL și ai PSD sunt mai îngrijorați pentru cei din familiile lor, în timp ce bărbații, tinerii, persoanele cu educație medie și votanții Pro România sunt mai puțin îngrijorați.

Votanții Pro România, mai puțin speriați de coronavirus

 

De asemenea, aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educație scăzută și care locuiesc în mediul rural, votanții PSD și cei ai PNL sunt mai îngrijorați decât media, iar bărbații, tinerii și persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, cei care locuiesc în orașe și care au educație peste medie, dar și votanții Pro România sunt mai puțin îngrijorați.

Așa cum a reieșit și în studii anterioare ale IRES, românii susțin în proporții foarte ridicate că respectă regula privind purtarea măștilor în spații publice, 94% dintre participanții la acest sondaj susțin că au făcut acest lucru în ultimele două săptămâni, anterioare realizării cercetării. Doar 6% spun că au participat, în ultimele două săptămâni la o adunare publică de orice fel / eveniment în aer liber, 15% spun că au participat la o petrecere în familie sau cu prietenii și sub 20% spun că au mers în acest interval la biserică.

Vacanțele, anulate de pandemie

 

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Sunt mai precauți respondenții maturi și vârstnici, cei educați, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și votanții PNL. Aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Studiul a fost realizat în baza unui eșantion de 898 de persoane cu vârste de peste 18 ani, alese în mod aleatoriu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO