Solutiile gasite pentru cei care vor o casa, dar au un buget mic. Ce sacrificiu trebuie sa faca
Pe o piata imobiliara in care peste 11.000 de locuinte nu isi gasesc proprietari, iata ca apar oferte pentru clientii cu bugete mici, care sunt gata sa renunte la spatiu in favoarea pretului.
Garsonierele aerisite de altadata sunt acum impartite in doua camere, iar vilele par mai degraba apartamente cu etaj. Studiile arata ca mai mult de jumatate dintre romani se limiteaza la cel mult 80 de metri patrati.
Serban crede ca nu ai nevoie de un palat ca sa te simti bine la tine acasa. Asa ca a cumparat un apartament cu doua camere de numai 38 de metri patrati in zona Rahova din Bucuresti.
"Asta a fost bugetul de care am dispus si nu aveam nevoie de o suprafata foarte mare. Venim de la garsoniere, este arhisuficient pentru noi", a spus Serban Ciobanu.
Dezvoltatorul exact pe asta a mizat. Asa ca a vandut foarte bine garsoniere cu 23.000 de euro si apartamente cu 3 camere la 45.000 de euro.
''Acum 2-3 ani de zile se faceau apartamente cu doua camere cu suprafete de peste 70 de metri patrati. Nu prea se vindeau si au fost recompartimentate in 3 camere si de atunci se proiecteaza apartamente cu suprafete mai mici', a spus consilierul imobiliar Florin Stancu.
Mai nou si casele se fac in miniatura. Costa 63.000 de euro cu teren cu tot.
Cei care au buget limitat, insa visul lor este sa traiasca intr-o casuta pe pamant, pot alege un anume tip de vila. Are 100 de metri patrati, parter, etaj si mansarda, trei camere, doua bai dar si o curte de 23 de metri patrati.
Cine sunt clientii? Tineri cu unul sau doi copii, care nu pot accesa credite mari, dar s-au saturat sa stea la bloc.
Conform studiilor, un sfert dintre romani se multumesc cu suprafete cuprinse intre 40 si 60 de metri patrati.
Iar in proportie de 80% sunt dispusi sa plateasca intre 40.000 si 80.000 de euro pentru o locuinta.
''Vorbim de suprafete care se apropie de suprafata unei garsoniere din Paris, unde intalnim o medie de 15-16 metri patrati, apartamentele de doua camere din Barcelona, medii de 40 de metri patrati construiti", a spus Vlad Vlasceanu, director targ imobiliar.
Tendinta este respectata in egala masura si de producatorii de mobila. Tot mai multe fabrici lucreaza dormitoare, livinguri si bai pentru case mici.
De pilda unele spatii care imita un apartament cu doua camere de 35 de metri patrati sunt atat de bine amenajate incat nu-ti dai seama ca locul este mic si nu te face sa te simti sufocat in propria casa. Mobilierul este modular, multifunctional, iar rafturile sunt inalte, astfel incat sa poti optimiza fiecare centimetru patrat din casa ta.
Uriase nu mai sunt de mult nici suprafetele comune din ansamblurile rezidentiale. Ca sa taie din pret, dezvoltatorii au renuntat la parcarile generoase, la parcuri si locuri de joaca.