Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile
Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, şi-a închis de joi porţile. Până la sfârşitul lunii, cel puţin, vor fi judecate doar cazurile urgente.
Toate celelalte procese sunt amânate. Măsuri similare vor fi luate în majoritatea instanţelor din ţară, unde relaţiile cu publicul au fost suspendate sau reduse la minimum. Nu doar în acest domeniu sunt luate astfel de măsuri: mai multe instituţii, companii de stat, inclusiv fiscul, recomanda ca întreaga corespondenţa sa se facă de-acum doar prin poştă electronică, iar plăţile, online.
Sute de persoane care aveau procese programate la Tribunalul Bucureşti au fost oprite dimineaţa la intrare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până la sfârşitul lunii la Tribunalul Bucureşti se vor judeca doar trei tipuri de cauze: măsurile preventive, cauzele cu minorii şi ordinele de protecţie. Și mai mult, judecătorii vor fi nevoiţi să fixeze anumite ore pentru începerea fiecărui proces în parte, tocmai că justiţiabilii să nu intre în contact, şi pentru a se diminau astfel riscul de contaminare.
Curtea de Apel Bucureşti va lua de mâine măsuri similare şi doar la înalta curte, procesele se judecă normal.
Dan Olaru, avocat: Se iau dosarele pe rând şi se asigura igienizarea între timp şi nu se intra cu un sigur dosar, părţile şi avocaţii desemnaţi în cauză.
Nici instituţiile subordonate primăriilor nu mai lucrează cu publicul. Plăţile către fisc vor mai putea fi făcute în următoarele două săptămâni exclusiv prin intermediul băncilor, pentru că lumea să nu mai fie nevoită să aştepte la ghişee aşa cum s-a întâmplat de pildă la Timişoara.
Acolo, agenţii de pază lasa în clădire cel mult cinci persoane. Ceilalţi trebuie să aştepte afară. Deşi li se recomandă să stea la o distanţă de un metru unul de altul, mulţi nu o respectă.
Bărbat: Unde stăm aici? Uite-i cum se înghesuie! Păi aşa nu ne mai vindecăm, aşa crăpam toţi!
Reporter: Ce aveţi de făcut aici?
Bărbat: Sa plătesc impozitul, să plătesc adeverinţe, o grămadă, de asta, trebuie să plătesc impozitele! eee, vrei, nu vrei, trebuie să plăteşti! Chiar dacă mâine mor, impozitul să fie plătit, că copilu, să nu rămână la el"
Şi la sediul ANAF din Bistriţa au fost luate măsuri speciale. Chiar gardianul de la intrare se ocupă de dezinfecţie. Nimeni nu mai are voie să se plimbe prin instituţie.
Maria Biriş, purtător de cuvânt ANAF Bistriţa: Trebuie să depună declaraţiile online, să facă plăţile tot online, dacă totuşi vin la sediul nostru, colegii noştri îi primesc la ghişee
Funcţionarii care intră în contact cu publicul poartă măşti şi au, la fiecare birou, o sticlă cu spirt sanitar sau dezinfectant.
Maria Scridon, inspector ANAF: Intrăm aici rezolvăm problema şi plecăm în birou singuri cu documentele după noi
Contribuabil: "Nu prea merg în instituţii, încerc să evit să mă duc, numai strictul necesar".
Totuşi, sunt şi oameni nevoiţi să înfrunte pericolul, cum e această femeie cu un copil de câteva luni.
Mama: Nu aveam altă variantă, nu avem ce face. Am tras cât am putut de mult, concediul se termină, dar alţi bănuţi nu vin ca să creştem un copil.
Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Alba îi sfătuieşte pe oameni să se prezinte la sediu doar dacă
situaţia o impune; de pildă dacă au nevoie de o adeverinţă ori să-şi vizeze carnetul de şomer.
Andreea Katona, director AJOFM Alba: "Am instalat în holul de acces două birouri unde se vor rezolva aceste situaţii. În cazul în care au de trimis documente, au de solicitat informaţii, au de solicitat adeverinţe pot să le facă prin poştă electronică "
Bărbat: "E o măsură de precauţie utilă în momentul de faţă, aşa e mai rapid
Reporter: În cât timp aţi terminat?
Bărbat: "În 10 minute."
Şi la serviciul de taxe şi impozite din Alba Iulia au fost luate măsuri speciale: oamenii care vor să îşi plătească dările se aşază la coadă şi intră la ghişeu pe rând. În plus, trebuie să păstreze distanţa între ei.
Femeie: "Aşteptam să se elibereze la ghişee şi intrăm pe rând
Reporter: Se pastreaza o distanţă?
Femeie: "Da, da uitaţi că e un metru între oameni."
Funcţionarii spun că podelele şi birourile sunt curăţate frecvent cu dezinfectant.
Nu doar elevii sunt încurajaţi să îşi mute lecţiile pe internet. În Braşov, de pildă, instructorii unei şcoli de dans au sistat cursurile, dar sunt activi pe facebook:
Reporter: Cum e să lucraţi din sufragerie?
Alexandra Maria Ichim, instructoare de dans: Foarte fain! Am zis totuşi să păstrăm oamenii aproape, ideea de pasiune, oamenii vor să fie alături de noi în fiecare luni şi miercuri la o anumită oră şi să păstrăm o rutină cu care ne-am obişnuit
Până când cursurile vor fi reluate, elevii sunt invitaţi să se filmeze şi ei în timp ce exersează paşii de dans.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus romania, coronavirus, măsuri autorități,
Dată publicare:
12-03-2020 18:53