Spania anunță 84 de morți din cauza coronavirusului. 4 români, printre persoanele infectate

×
Codul embed a fost copiat

Vin veşti îngrijorătoare şi din Spania, acolo unde s-au înregistrat aproape 3.000 de îmbolnăviri şi 84 de decese, jumătate dintre acestea în capitala ţării, Madrid.

Medicii români de acolo confirmă pentru Ştirile ProTV că 4 conaţionali au fost confirmaţi cu COVID-19, însă cifrele se pot schimba în orice moment.

Cei 4 sunt tineri, şi din fericire au forme uşoare, aşa că sunt trataţi domiciliu. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Regatul Spaniei, Republica Franceză și Republica Federală Germania să ia în considerare scurtarea șederii și revenirea de urgență în ţară.

Peste 700.000 de romani sunt înregistraţi oficial în Spania, iar cea mai mare comunitate este comasată în jurul capitalei Madrid.

Alina Dumbrăveanu, medic Centru de Sănătate Madrid: Sunt şi pacienţi de naţionalitate română infectaţi în centrul meu de sănătate, 4 pacienţi care au fost diagnosticaţi cu virusul, toţi sunt pacienţi tineri, toţi sunt pacienţi fără patologie asociată şi sunt pacienţi care în momentul acesta nu sunt internaţi în spital pentru că nu au nicio complicatie si sunt izolaţi la domiciliu.

Citește și
Măsurile instituțiilor publice pentru a evita răspândirea coronavirusului
Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Emilian Rad: Îi un pic de teamă şi nu neapărat noi românii în special. Toată lumea, no. Peste tot se vorbeşte, ba în restaurante, în magazine, pe strada tot timpul se vorbeşte de coronavirus.

Spania este în acest moment pe locul 2 în Europa după Italia ca număr de pacienţi depistaţi cu COVID 19. Peste 400 de medici români sunt angajaţi doar în sistemul de stat din Spania, iar mulţi dintre ei lucrează în ture de 48 de ore ca să facă față valului de pacienţi.

Alina Dumbrăveanu, medic Centru de Sănătate Madrid: Sunt gărzile foarte grele, foarte obositoare, numărul de pacienţi care ajung în momentul acesta în urgenţe din cauza panicii care s-a format propriu zis, s-a triplat şi facem față cum putem.

Românii recunosc că s-au speriat în momentul în care autorităţile din Madrid au anunţat că se gândesc să închidă oraşul.

Ioana Anton: Deja în magazine sunt foarte multe cozi pentru că atât romanii, cât şi spaniolii şi alte naţionalităţi deja se fac cozi interminabile pentru a cumpăra foarte mult, aprovizonarea este excesivă. Oarecum îşi fac rezerve de mâncare

Anca Nitulescu: A trebuit să renunţ la o călătorie la Barcelona, m-au convins prietenii să nu care cumva să mă duc şi asta e.

Simina Anton: Ar fi bine să nu ieşim din casă sau să nu ieşim din zona în care locuim aşa mai aproape. Nu avem scoala, nu ştim ce se întâmplă e un pic haos

Deocamdată cursele aeriene dinspre Spania spre România nu au fost anulate.

Madrid, cea mai afectată regiune

 

Ministerul a raportat că numărul de cazuri confirmate a crescut la 2.968, de la 2.140 miercuri.

Regiunea de la Madrid, cea mai afectată din ţară şi care a închis toate şcolile de miercuri, reprezintă aproape jumătate din cazuri, cu 1.388 de persoane contaminate.

De asemenea, Spania a decis să prelungească suspendarea activităţilor parlamentului cu 15 zile din cauza epidemiei de coronavirus, informează joi Cadena Ser, scrie Agerpres.

Activitatea Parlamentului a fost suspendată marţi pentru cel puţin o săptămână, după ce un parlamentar a anunţat că a fost diagnosticat cu coronavirus.

"Plan de urgenţă" în Spania


Guvernul va avea joi o şedinţă extraordinară pentru a adopta un "plan de urgenţă" din cauza consecinţelor economice ale epidemiei.

Printre măsurile aşteptate se află un moratoriu sau o amânare la plata impozitelor pentru firmele afectate, precum şi facilităţi de finanţare pentru sectoarele afectate precum cel al turismului, preponderent în economia spaniolă, a afirmat ministrul de externe Arancha Gonzalez la televiziunea publică.

Înainte ca reuniunea să înceapă, guvernul a anunţat că ministrul egalităţii, Irene Montero, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus dar se simte "bine".

"Vor fi testaţi toţi membrii guvernului", a mai precizat executivul spaniol.

De altfel, viitoarele reuniuni ale guvernului se vor face în sistem videoconferinţă, la fel ca şi briefingul de presă al lui Pedro Sanchez de la sfârşitul Consiliului de miniştri, a mai anunţat guvernul.

Într-o ţară în care fotbalul este sportul rege, Liga spaniolă de fotbal a anunţat suspendarea a minimum două etape din campionat, în timp ce Real Madrid, unul dintre cluburile cele mai celebre din lume, a fost plasat în carantină.

După regiunea Madrid, Catalonia a anunţat la rândul ei închiderea şcolilor începând de vineri.

Sagrada Familia, închisă de vineri pentru turişti

 

Catedrala Sagrada Familia, edificiu emblematic al oraşului Barcelona, operă a arhitectului Antoni Gaudí, nu va mai primi vizitatori începând de vineri, ca măsură de precauţie pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a informat joi fundaţia care administrează catedrala, citată de Reuters.

De asemenea, lucrările la catedrală vor fi suspendate.

Decizia se aplică şi Casei-muzeu Gaudí din Parcul Güell.

Potrivit declaraţiei citate, în catedrală - una dintre principalele atracţii ale oraşului - vor continua să se oficieze slujbe.

Regele și regina Spaniei au fost testați pentru coronavirus

 

Regele Felipe VI al Spaniei și regina Letizia au fost testați pentru coronavirus, după ce ministrul pentru Egalitate, Irene Montero, a fost testată pozitiv, conform El Mundo.

Mai mulți membri ai Guvernului spaniol au fost de asemenea testați.

Casa Regală așteaptă momentan rezultatele.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
LIVE UPDATE. 59 de cazuri de infectare cu coronavirus, confirmate în România
LIVE UPDATE. 59 de cazuri de infectare cu coronavirus, confirmate în România

În vreme ce vorbim oficial despre o pandemie globală de coronavirus, iar Italia ia măsuri drastice și va avea deschise doar farmaciile și supermarketurile, în România statisticile legate de numărul de oameni infectaţi se modifică de la o oră la alta.

Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile
Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile

Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, şi-a închis de joi porţile. Până la sfârşitul lunii, cel puţin, vor fi judecate doar cazurile urgente.

Cristian Tudor Popescu, atac la PNL: ”Premierul în aceste zile a fost domnul Raed Arafat”
Cristian Tudor Popescu, atac la PNL: ”Premierul în aceste zile a fost domnul Raed Arafat”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că felul în care Partidul Național Liberal a gestionat mediatic toată această criză provocată de cazurile de coronavirus a fost foarte slab, iar adevăratul premier al României a fost Raed Arafat.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.