Solutia prin care elevii scolilor profesionale se pot specializa la locul de munca. Ce inseamna invatamant profesional dual

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 19:08
Categorie: Social

Romania, tara in care jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul, va avea noi reglementari pentru invatamantul profesional - dual.

Forma de scolarizare presupune un parteneriat intre Ministerul Educatiei si companiile private. In urmatorul an scolar se vor putea inscrie in aceasta forma de invatamant si cei care au intrerupt studiile la terminarea claselor obligatorii si au pana in 26 de ani.

Alexandra este eleva in clasa a 10-a la profesionala si face practica intr-o fabrica de piese pentru avioane si elicoptere. Vrea ca dupa 3 ani de scoala sa se inscrie la seral si sa invete pentru bac, dar sa aiba deja o meserie.

Alexandra Bojin, eleva la colegiul tehnic Dinicu Golescu: "Eram interesata sa vad cum e pentru ca profesorii ne-au spus ca este un profil foarte bun si e bun si pentru fete"

Alexandra si colegii ei sunt indrumati de angajatii companiei pentru a invata meseria de operator la masini cu comanda numerica.


Iulian Tache, elev la colegiul tehnic Dinicu Golescu: "Nu m-am simtit pregatit pentru bac si am ales profesionala. M-a sfatuit si mama, dar am ales si eu. Ca la liceu, de exemplu, nu ai o slujba stabila, aici ai."

Fiecare elev primeste si o bursa de 200 de lei pe luna. Ei sunt deja parte a unui acord de invatamant profesional - dual, intalnit, deocamdata, rar, in Romania si reglementat de o ordonanta adoptata de guvern.


Irina Ionescu, inginer - tutore de practica: "Se simte din ce in ce mai tare in tara noastra, nu doar in turbomecanica, la nivel national se simte nevoie de oameni calificati, in special in acest domeniu."

Invatamantul profesional dual va putea fi organizat in baza unui contract de parteneriat intre o companie si o institutie scolara. pentru a incuraja aceasta forma de invatamant, guvernul va acorda facilitati fiscale agentilor economici, precum si transport si masa gratuita elevilor din provincie."

Dupa 3 ani de studiu, elevii vor putea chiar sa depaseasca functia de muncitor si sa urmeze nivelurile 4 si 5 de profesionalizare.

Fiecare nivel va avea intre 1 si 3 ani de studiu. La finalul nivelului 4, elevul ar fi calificat drept tehnician, iar dupa nivelul 5 - tehnician specializat. In anumite cazuri, o persoana ar putea face chiar si 9 ani de invatamant profesional, timp in care ar fi si platita de companii.

 

De cati bani ar fi nevoie pentru programul
De cati bani ar fi nevoie pentru programul "masa calda in scoli". "Unu din trei copii traieste intr-o saracie crunta"
VIDEO PROTVPLUS.RO
aplicație eminescu
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
bancomat
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.
Revelionul pe rit vechi, organizat de studenții din Galați. Mesajul unui tânăr din Yemen
Tinerii din Maramureş care îşi umplu maşinile cu lemne de foc. Cui le duc apoi
UE ne dă bani pentru ca elevii să aibă fructe şi lapte. Autorităţile, lipsite de interes