Solutia prin care elevii scolilor profesionale se pot specializa la locul de munca. Ce inseamna invatamant profesional dual

Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 19:08
Categorie: Social

Romania, tara in care jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul, va avea noi reglementari pentru invatamantul profesional - dual.

Forma de scolarizare presupune un parteneriat intre Ministerul Educatiei si companiile private. In urmatorul an scolar se vor putea inscrie in aceasta forma de invatamant si cei care au intrerupt studiile la terminarea claselor obligatorii si au pana in 26 de ani.

Alexandra este eleva in clasa a 10-a la profesionala si face practica intr-o fabrica de piese pentru avioane si elicoptere. Vrea ca dupa 3 ani de scoala sa se inscrie la seral si sa invete pentru bac, dar sa aiba deja o meserie.

Alexandra Bojin, eleva la colegiul tehnic Dinicu Golescu: "Eram interesata sa vad cum e pentru ca profesorii ne-au spus ca este un profil foarte bun si e bun si pentru fete"

Alexandra si colegii ei sunt indrumati de angajatii companiei pentru a invata meseria de operator la masini cu comanda numerica.


Iulian Tache, elev la colegiul tehnic Dinicu Golescu: "Nu m-am simtit pregatit pentru bac si am ales profesionala. M-a sfatuit si mama, dar am ales si eu. Ca la liceu, de exemplu, nu ai o slujba stabila, aici ai."

Fiecare elev primeste si o bursa de 200 de lei pe luna. Ei sunt deja parte a unui acord de invatamant profesional - dual, intalnit, deocamdata, rar, in Romania si reglementat de o ordonanta adoptata de guvern.


Irina Ionescu, inginer - tutore de practica: "Se simte din ce in ce mai tare in tara noastra, nu doar in turbomecanica, la nivel national se simte nevoie de oameni calificati, in special in acest domeniu."

Invatamantul profesional dual va putea fi organizat in baza unui contract de parteneriat intre o companie si o institutie scolara. pentru a incuraja aceasta forma de invatamant, guvernul va acorda facilitati fiscale agentilor economici, precum si transport si masa gratuita elevilor din provincie."

Dupa 3 ani de studiu, elevii vor putea chiar sa depaseasca functia de muncitor si sa urmeze nivelurile 4 si 5 de profesionalizare.

Fiecare nivel va avea intre 1 si 3 ani de studiu. La finalul nivelului 4, elevul ar fi calificat drept tehnician, iar dupa nivelul 5 - tehnician specializat. In anumite cazuri, o persoana ar putea face chiar si 9 ani de invatamant profesional, timp in care ar fi si platita de companii.

 

De cati bani ar fi nevoie pentru programul
De cati bani ar fi nevoie pentru programul "masa calda in scoli". "Unu din trei copii traieste intr-o saracie crunta"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sofer
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
sibiu
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO