Socaciu, "atacat" online. Petitie impotriva dublarii filmelor. O semnezi?

09-05-2011 17:00

Victor Socaciu

Ideea dublarii filmelor a starnit un val de reactii negative in online. O petitie intitulata "Stop legii dublarii filmelor Victor Socaciu" a fost postata online.

VIDEO. Terminator in romana: La revedere, draga! Unde se ajunge cu dublajul

Socaciu, rugat sa dubleze "check it out": "Ce, va e rusine de lb. romana?

"Este de neconceput o asemenea decizie si in Romania, identitatea limbii in care vorbesc actorii trebuie pastrata. Argumentele contra acestei propuneri legislative a deputatului VICTOR SOCACIU sunt atat de natura artistica cat si de natura economica. E vorba de o decizie strict comerciala, care ar da de lucru unor actori pentru dublaj, dar in niciun caz nu este o decizie artistica. Actorii romani nu trebuie sa fie folositi ca sa dubleze vocile altora, crescand astfel pretul difuzarii unui film si scazandu-i autenticitatea si calitatea artistica, ci trebuie sa fie vazuti si auziti in productii romanesti sau internationale; iar pe d-l SOCACIU vrem  sa-l auzim in propriile concerte nu dubland vocea vreunui cantaret strain. Dublajul filmelor duce la izolare, la intoleranta, iar pe termen lung are efecte foarte toxice" - se arata in textul petitiei.

Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, la Camera Deputatilor, o initiativa de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana, in locul subtitrarii folosite in prezent, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) urmand sa vegheze asupra respectarii si aplicarii acestei prevederi. Victor Socaciu sustine in expunerea de motive ca urmareste in special "protejarea identitatii nationale".

"Daca un film este dublat, telespectatorul poate urmari mai atent scenele filmului si jocului actoricesc. Acestea contin adesea mesaje subtile, astfel ca procedeul dublarii poate ajuta la o mai buna receptare a mesajului filmului. De asemenea, mesajul este mai usor de receptat de toate categoriile de persoane, inclusiv copii sau batrani care nu pot citi sau oameni cu dificultati de vedere", se mai arata in expunerea de motive. Initiativa legislativa a fost depusa la Camera Deputatilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului.

Reactii la propunerea lui Socaciu

Criticul e film Irina Margareta Nistor sustine ca propunerea lui Socaciu: "Nu e decat o invitatie la analfabetism. Nu e o modalitate de a apara limba romana, cuvintele sunt aceleasi, fie ca sunt scrise, fie rostite".

Kelemen Hunor, ministrul culturii, arata ca institutia pe care o reprezinta nu va sustine initiativa legislativa a lui Victor Socaciu privind obligativitatea de a dubla toate filmele straine in limba romana.

Mihail Grecu, presedintele Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR), a declarat, sambata, privind proiectul legislativ al lui Victor Socaciu care prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana, ca ar fi o discriminare a persoanelor cu handicap auditiv.

Citeste si

Franks si pantofii gauriti. Cum a comentat oficialul de la FMI incidentul

Accident spectaculos in Cluj. Incredibil, soferul a scapat nevatamat. VIDEO

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26