Slujbe de sezon pentru elevi și studenți. Oferta este de două ori mai mare decât anul trecut
Elevii și studenții se gândesc deja cum își vor umple timpul în această vară, după ce vor scăpa de examene. Mulți sunt tentați să își caute o slujbă de sezon.
Este un prilej bun să acumuleze experiență și să câștige niște bani, mai ales că salariile pleacă de la 400-500 de euro pe lună.
Pe site-urile de recrutări, oferta este de două ori mai bogată ca cea de anul trecut, mai ales în restaurante.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Maria se ocupă de programări și întâmpină clienții într-un restaurant din București. La 18 ani, aceasta este prima ei slujbă și - chiar dacă este în plină sesiune de bacalaureat - s-a ambiționat să lucreze pe timpul verii.
Maria Cojocaru: "Stăteam numai acasă, ce-i drept și mă plictiseam și mă stresam cu BAC-ul, așa că am decis să mă angajez. Sunt de 2 săptămâni aici și m-am acomodat cu personalul și oamenii, cât și cu meseria în sine. Eu aș vrea să continui pe domeniul acesta."
Andrei îi este coleg. Are 17 ani, iar aceasta este a două vară în care a venit să lucreze, că ajutor de ospătar. Primește și bacșiș, pe lângă salariu.
Andrei Manolea: "Bacșișul face la mine cam jumătate din salariu sau chiar și mai mult. Am vrut să am banii mei, să nu stau pe banii părinților, și să câștig experiență."
Oferte sunt destule, mai ales că restaurantele, terasele și hotelurile pot funcționa la capacitate maximă.
Daniel Mischie, patronul unui grup de restaurante: "Clienții, practic manifestă entuziasm pentru ieșitul la terasă, deci nevoia de forță de muncă este mult mai mare. Pe lângă salariul pe care îl primesc, bacșișul poate evaluat de la 1.000 de lei până la câteva mii de lei pe lună.”
În stațiunile turistice, unii angajatori sunt dispuși să asigure și cazare pentru angajații sezonieri.
Raluca Dimitra, director de marketing al unei platforme de recrutări: "Pe lângă venitul fix, anagajtorii oferă și cazare, dacă vorbim de litoral sau orașe precum Brașov ori marile centre universitare. În unele cazuri se oferă și câte o masă pe zi, pentru a atrage candidații. Sunt job-uri care poate nu sunt cele mai atractive, dar care pot fi o rampă bună de lansare pentru tineri."
Însă joburi sezoniere sunt și în alte domenii. În librării, depozite de marfă, call-center-uri, magazine, cabinete veterinare, service-uri auto ori florării.
Pentru studenți însă, ofertele de internship sunt mai avantajoase.
Ana Vișan, director de marketing al unei platforme de recrutări: "Sunt foarte mult oferte de internship care îți deschid cariera în zona de retail, zona bancară, logistică, IT, care este unul dintre cele mai dorite, pentru că se încearcă creșterea oamenilor pe job-uri mai mici, dar care să rămână în companie."
Conform legii, este permisă angajarea adolescenților de 15 ani cu acordul părinților. Minorii care au împlinit 16 ani nu au nevoie de acord la semnarea contractului, însă pot lucra doar 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.
Minorii nu au voie să lucreze noaptea și nici să facă munci periculoase și trebuie să fie plătiți măcar cu salariul minim, în limita celor 30 de ore lucrate pe lună.