Sfaturile specialistului dacă plecați la muncă în străinătate. Ce trebuie să știți ca să nu vă treziți cu probleme
Fie că plecați la muncă în afara țării pentru o perioadă scurtă de timp sau pentru mai multe luni sau chiar ani, e bine să îndepliniți mai multe formalități, spune specialista în imigrări Elena Antoneac, invitată în emisiunea Conectat la România.
Două formulare europene - A1 (atestă achitarea contribuțiilor sociale) și S1 (atestă dreptul la asistență medicală) ne sunt de mare ajutor dacă plecăm într-un stat membru al Uniunii.
"Dacă plecăm pentru o perioadă mai mică de 90 de zile, avem obligația de a obține acel formular A1 pe securitate socială, care face dovada că tu, ca angajat, ai relații de muncă într-o țară europeană și într-o țară europeană ți se plătesc contribuții sociale", spune Elena Antoneac.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Formularul trebuie obținut înainte de plecarea din România.
Laura Culiță: Pentru o perioadă mai lungă de 3 luni, ce obligații avem?
Elena Antoneac: "Dacă plecați pentru o perioadă mai mare de 183 de zile, în 12 luni consecutive, datorați impozit pe venitul din salariu din prima zi în care ați ajuns pe teritoriul altui stat", detaliază specialista în imigrări.
Cei care muncesc în străinătate au obligații atât la plecarea din statul respectiv, cât și în momentul în care ajung înapoi acasă – de exemplu, să se asigure că au dovadă plății taxelor pe muncă în statul respective pentru a nu fi taxați și de Fiscul nostru.
Extrem de importante sunt și aspectele legate de salariul încasat peste hotare de angajații detașați, de pildă.
Elena Antoneac: "În cazul în care avem un angajat care este inginer și pleacă în Spania, la Madrid, într-o companie soră cu cea din România, angajatului din țara noastră trebuie să i se plăteasca salariul minim la nivel de ramură ca inginer, conform contractului colectiv din regiunea Madrid".
Ce sfaturi are specialista în imigrări pentru lucrătorii sezonieri și cât de atractivă este România pentru străinii să vină aici cu munca aflați în interviul integral - VIDEO.
Urmăriți emisiunea Conectat la România în fiecare vineri, de la ora 20.00, pe stirileprotv.ro.