Situatie grea pentru zeci de copii din Braila. Parintii nu mai au bani sa-i trimita cu microbuzul la scoala aflata la 5 km

Ultima actualizare: 13-12-2014 01:47

38 de elevi dintr-un sat din Braila sunt in pericol sa nu mai poata merge la cursuri din cauza nepasarii autoritatilor.

Comuna nu are un microbuz scolar, iar copiii, multi dintre ei prescolari, trebuie sa mearga 5 kilometri pana la scoala sau la gradinita.

Pe vreme rea, parintii sunt obligati sa le plateasca celor mici, in fiecare zi, transportul cu o cursa inchiriata de la o firma privata: 5 lei pe zi. Iar pentru oamenii sarmani de aici, cele cateva sute de lei care se strang pe luna au devenit o povara greu de dus.

Anul trecut, transportul copiilor cu microbuzul spre scoala aflata la 5 kilometri de satul lor era decontat integral de primarie. Insa in acest an bugetul s-a redus, iar oamenii trebuie sa plateasca in fiecare zi cate 5 lei de copil, pentru a-l trimite la cursuri. Iar familiile cu mai multi copii se descurca tot mai greu.

Dumitru Vasilache, primar comuna Romanu: "Platesc abonamentele parintii , ministerul le acorda o suma de 30 lei lunar, iar diferenta o pun parintii din buzunar, in jur de 100-120 de lei, depinde cate zile vin la scoala dintr-o luna."

Primariei din localitate i s-a promis un microbuz scolar din partea Ministerului Invatamantului inca din primavara insa, pana acum, nu a venit nicio masina.

Georgiana Ioan, directorul scolii: "Este un efort, una dintre familii are 4 copii, 2 la primar si 2 la gimnazial. Anul acesta, cu ajutorul unor familii din sat si-au acoperit cheltuielile pentru transport si au ajuns la scoala."

Parintii spun ca nu vor mai putea face aceste eforturi in urmatoarele luni.

Oamenii sunt revoltati si pentru faptul ca in satul lor a existat o scoala, dar acum trei ani a fost inchisa de inspectorat, pe motiv ca sunt prea putini elevi. De atunci, nimeni nu s-a gandit sa le asigure celor mici un microbuz scolar, asa cum prevede legea.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO