Sistemul de adoptii internationale, blocat de birocratie. Doar 2 minori sunt aproape de o familie

Ultima actualizare: 02-11-2012 22:10

Birocratia de care tara noastra nu se vindeca niciodata a blocat sistemul de adoptii si le-a furat miilor de copii fara parinti sansa de-a avea un camin.

Oficialii au aprobat din aprilie adoptiile internationale in cazul romanilor stabiliti peste granita. Insa pana acum doar doi minori sunt aproape de o familie din cauza procedurilor extrem de complicate.

100 de copii declarati adoptabili international, pentru ca membrii familiei au renuntat la ei si nu si-au gasit parinti la noi in tara, tanjesc dupa zambetul si dragostea unei mame.

De la reluarea adoptiilor internationale de acum 5 luni, la Oficiul Roman pentru adoptii, doar doua familii din strainatate si-au depus dosarul.

Prima cerere vine de la romanca maritata cu un italian. Cei doi ar dori sa infieze un copil care sa aiba cel mult sase ani, cu probleme de sanatate minore.

O a doua cere vine de la un cuplu stabilit in Austria, o romanca si un austriac. Si ei vor sa creasca un copil nascut la noi in tara in ultimii patru ani, de etnie roma.

Chiar daca sunt oameni cu inima mare care vor sa-i ia acasa pe cei mici, birocratia le pune o gramada de piedici. Dosarele sunt stufoase si se cer avize peste avize atat la noi, cat si afara.

O familie care vrea sa infieze un copil de la noi, trebuie sa isi faca dosarul complet in tara de rezidenta. Asta dureaza cateva luni, apoi documentele ajung la Oficiul Roman pentru adoptii, unde se mai face o evaluare.

Daca toate actele sunt in regula, viitorii parinti il pot lua pe copil acasa pentru o luna in asa numita perioada de adaptare. Dupa aceea se trece la incuviintarea in instanta.

Dupa modificarea legislatiei nu a crescut spectaculos numarul de copii declarati adoptabili. In sistemul de ocrotire sunt aproape 70.000 de copii.

Soarta acestor copii, pe care nimeni nu ii vrea, este pecetluita. Desi multi adulti ar vrea sa le poarte de grija, raman in asistenta maternala sau in case de tip familial pana cand implinesc 18 ani. Dupa care fiecare ia viata in piept.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO